Microsoft a anunțat luni un parteneriat prin care va investi în total 1 miliard de dolari în OpenAI, startup-ul fondat de miliardarul și inovatorul Elon Musk pentru a preveni ceea ce el numea ”riscul existențial” pe care inteligența artificială l-ar ridica asupra omenirii.

Prin acest parteneriat, Microsoft și OpenAI vor să construiască noi tehnologii de supercomputing și inteligență artificială pe baza platformei Azure a gigantului software.

”Microsoft Corp. și OpenAI, două companii care se gândesc profund la rolul inteligenței artificiale în lume și la modul în care să construiască AI sigură, de încredere și etică, pentru a servi publicul, colaborează să extindă capabilitățile Microsoft Azure în sistemele AI de mari dimensiuni. Prin acest parteneriat, companiile vor accelera progresele înregistrate în inteligența artificială și vor susține eforturile OpenAI de a crea inteligența artificială generală (AGI)”, arată Microsoft, informează startupcafe.ro.

Beneficii economice pe scară largă

Astfel, Microsoft și OpenAI vor construi împreună noile tehnologii de supercomputere Azure AI. Iar OpenAI va porta serviciile sale pentru a rula pe platforma Microsoft Azure, pe care o va folosi pentru a crea noi tehnologii de inteligență artificială și pentru a îndeplini promisiunea creării inteligenței artificiale generale.

”Crearea inteligenței artificiale generale (AGI) va fi cea mai importantă dezvoltare tehnologică din istoria omenirii, cu potențialul de a modela traiectoria omenirii. Misiunea noastră este de a ne asigura că tehnologia AGI aduce beneficii întregii omeniri și că, împreună cu Microsoft, vom pune fundația supercomputing-ului pe care vom construi AGI. Considerăm că este esențial ca AGI să fie pusă securizată și că beneficiile sale economice sunt distribuite pe scară largă. Suntem încântați de cât de profund ne împărtășește Microsoft această viziune”, a spus directorul general (CEO) al Open AI, Sam Altman.

Viziune apocaliptică

Elon Musk este de multe ori ironizat de alți antreprenori din Silicon Valley pentru viziunea sa apocaliptică asupra roboților și a inteligenței artificiale.

Cu mai puțin de un an înainte să înființeze Open AI, miliardarul de la Tesla și Space X a vorbit, la un simpozion organizat de universitatea MIT, despre ”riscul existențial” pe care inteligența artificială îl ridică asupra omenirii.

”Cred că ar trebui să fim foarte atenți la inteligența artificială. Dacă ar fi să ghicesc care ar fi cea mai mare amenințare existențială, este probabil asta. Așa că trebuie să fim foarte atenți cu inteligența artificială. Tor mai mulți oameni de știință consideră că asupra AI ar trebui să existe o supraveghere și o reglementare, poate la nivel național și internațional, doar pentru a ne asigura că nu facem ceva foarte greșit. Cu inteligența artificială invocăm demonul. În toate poveștile în care apare tipul cu pentagrama și apa sfințită (alchimist – e.n) omul e sigur că poate controla demonul. Nu i-a ieșit”, spunea Elon Musk, în 2014, citat de Washington Post.