Programul „Fabrici de reciclare” este finanţat din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Potrivit informațiilor publicate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), prima rundă de atragere de fonduri va avea loc în perioada 14 iunie – 13 septembrie 2024.

Cererile pentru programul „Fabrici de reciclare” pot fi depuse începând din 14 iunie

Potrivit sursei citate, cererile de finanţare în cadrul acestui program se vor depune prin intermediul aplicaţiei informatice disponibile la acest link.

Cererile pot fi depuse începând din 14 iunie, ora 10:00, şi până pe 13 septembrie, ora 23:59.

Potrivit autorității, prin intermediul acestei măsuri vor fi sprijinite „activităţi specifice pentru construirea de instalaţii de reciclare a deşeurilor colectate separat pentru a reduce impactul deşeurilor asupra mediului şi a populaţiei”.

„Prin intermediul acestei măsuri vor fi sprijinite activităţi specifice pentru construirea de instalaţii de reciclare a deşeurilor colectate separat pentru a reduce impactul deşeurilor asupra mediului şi a populaţiei, pentru a reduce consumul de resurse în vederea promovării dezvoltării economice durabile în toate regiunile şi pentru a atinge obiectivele de reciclare din pachetul privind economia circulară şi în conformitate cu Planul naţional de gestionare a deşeurilor/planurile judeţene de gestionare a deşeurilor şi cu Planul de gestionare a deşeurilor din Municipiul Bucureşti”, a transmis AFM într-un comunicat.

plastic
SURSA FOTO: Dreamstime

Proiectele depuse şi acceptate pot beneficia de finanţări de până la 8 milioane de euro

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a oferit mai multe informații la începutul lunii aprilie. El spunea că va fi deschis în curând „apelul de proiecte pentru construirea de fabrici de reciclare, un program de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) în valoare de 220 de milioane de euro”.

Fechet spunea și că ghidul de finanţare a parcurs procesul de transparentizare și a fost trimis către Monitorul Oficial.

„Ghidul de finanţare a parcurs procesul de transparentizare, a fost trimis către Monitorul Oficial. Probabil, în viitoarele săptămâni vom avea deja primele proiecte, primele cereri de finanţare depuse la Administraţia Fondului de Mediu pentru acest program, pe care noi îl numim ‘Fabrici de reciclare’ şi unde finanţăm, dacă citez bine din memorie, o valoare maximă de 8 milioane de euro pentru fiecare astfel de investiţie”, a susţinut Fechet.

Proiectele depuse şi acceptate pot beneficia de finanţări de până la 8 milioane de euro.

Amintim că miniștrii economiei și finanțelor din statele UE au decis că Mecanismul de Redresare și Reziliență European, inclusiv PNRR al României, nu va fi prelungit după 2026. Aceasta implică finalizarea tuturor proiectelor din PNRR până la acea dată și utilizarea integrală a fondurilor alocate.