Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus în Parlament, lista Cabinetului PNL – PSD – UDMR şi programul de guvernare pentru care va cere votul de încredere al Legislativului.

Până acum însă, au fost făcute publice mai multe informații din cadrul programului de guvernare. Ulterior, Nicolae Ciucă a clarificat și el aceste aspecte. El a anunțat majorarea pensiilor, mărirea indemnizației sociale, dar și creșterea alocațiilor pentru copii.

„Prioritate va fi legarea regiunilor istorice prin infrastructură. Totodată, se mărește indemnziația socială minimă de la 800 la 1000 de lei. Vor fi indexate pensiile cu aproximativ 10%, iar pensionarii cu pensii sub 1.600 de lei se va asigura în ianuarie un ajutor de 1.200 de lei pentru a trece peste iarnă”, a spus el.

Acesta a mai anunțat că alocațiile pentru copii sub 2 ajung la 600 lei, 243 de lei pentru ceilalți copii. Totodată, salariul minim va fi majorat și el.

„Creștere până la 2.550 de lei a salariului minim brut pe economie. Angajatorii vor putea menține un angajat cu salariul minim maxim 24 de luni”, a mai spus acesta.

El a mai vorbit și despre colaborarea sa cu miniștrii din mai multe formațiuni politice.

Planurile lui Nicolae Ciucă

„Fiecare partid și-a desemnat miniștrii, există un proces intern la nivelul fiecărui partid politic care desemnează miniștrii, iar din punctul meu de vedere și reușind să văd CV-urle acestora, voi colabora foarte bine”, a spus Ciucă.

Întrebat dacă minștrii merită să prmească avize, Nicolae Ciucă se arată încrezător. Totodată, el a mai vorbit și despre desființarea SIIJ. Potrvit acestuia, acest lucru urmează să se întâmplă până la finele lunii martie.

”Până la 31 martie se va pune în aplicare o inițiativă legislativă astfel încât să se desființeze această secție și să se înființeze o nouă structură”, a adăugat el.

Totodată, potrivit documentului, mai mulți români vor primi o serie de beneficii. Mai exact, părinţii cu trei copii ar putea fi scutiţi de plata contribuţiei la sănătate. Totodată, fraţii majori sau bunicii vor putea încasa indemizaţia de creştere a copilului dacă mama sau tatăl se întorc la muncă. În același timp, un alt bonus din partea guvernului îl reprezintă faptul că românii vor obţine bani a-şi cumpăra maşină de familie, iar acestea sunt doar câteva dintre măsurile propuse de Guvernul Ciucă în programul de guvernare.

Totodată, mai este menționată și reducerea de taxe și impozite. În același timp, o persoană care angajează un tânăr între 18 şi 24 de ani va primi 1.000 de lei pentru fiecare angajat. De cealaltă parte, cine anagajează o persoană care are între 55 şi 65 de ani, va primi pentru fiecare angajat deduceri fiscale de 750 de lei.

Mediul de afaceri va avea și el o serie de beneficii. Guvernul Ciucă își dorește să ofere sume de bani pentru afaceri, în zonele în care şomajul este peste 5%. Este vorba despre maximum 100.000 de euro pentru afaceri, în aceste zone.

Noi beneficii pentru familii

Noul guvern mai pregătește și alte măsuri financiare care vor fi de mare ajutor populației. Mai exact, este vorba despre măsura conform căreia 50% din salariu va fi plătit de stat pentru cei care angajează șomeri sau repatriați care au cel puțin o calificare, suma maximă fiind de 6.000 de lei.

De asemenea, Guvernul mai are în plan reducerea progresivă a contribuţiei la sănătate în funcţie de numărul de copii, dar și bani pentru tablete/laptopuri pentru şcoală on-line/telemuncă.

O altă măsură o reprezintă introducerea de vouchere pentru educaţie, sport, cultură. Totodată, bunicii/fraţii majori pot beneficia de indemizaţia de creştere a copilului, dacă părintele se întoarce la locul de muncă.

Guvernul își mai dorește și un program de finanțare pentru achiziția unor autoturisme familiale (de 7 persoane/locuri), dar și un program de credite pentru locuinţe în funcţie de numărul copiilor

Amintim faptul că calendarul audierilor pentru miniştrii Cabinetului Ciucă şi al plenului comun pentru învestirea noii echipe guvernamentale va fi stabilit în şedinţa Birourilor permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, care este programată marţi, la ora 18,30. Atunci va fi prezentat și programul de guvernare pentru care va cere votul de încredere al Legislativului.