Se dau bani de la stat! Consiliul Local al Municipiului Focșani a decis să acorde vouchere de 200 de lei cu ocazia zilelor de 1 și 8 Martie.

Controversele și disputele poltitice au apărut și în jurul acestei inițiative, existând în continuare amenințări cu plângeri penale.

Se dau bani de la stat! Vizate sunt doamnele şi domnişoarele cu vârsta de 18 ani

Doamnele şi domnişoarele din municipiul Focşani ar putea primi, cu ocazia sărbătorilor de 1 şi 8 Martie, vouchere în valoare de 200 de lei în loc de flori, după ce consilierii PNL au votat un amendament la un proiect de hotărâre care prevedea achiziţia de flori, propunând alocarea sumei de şase milioane de lei pentru achiziţia a 30.000 de vouchere.

“Din excedentul bugetar al municipiului Focşani (…) aş vrea să propun acordarea a 30.000 de vouchere cadou, în valoare nominală de 200 de lei, pentru doamnele şi domnişoarele cu vârsta de 18 ani, inclusiv, care domiciliază pe raza municipiului Focşani şi sunt salariate, cu ocazia sărbătorilor de primăvară, 1 şi 8 martie”, a susţinut consilierul local PNL Cristian Zîrnă.

Amendamentul a trecut de Consiliul Local, cu 11 voturi “pentru” din partea PNL şi USR-PLUS şi nouă voturi “împotrivă”, ale consilierilor PSD.

Neînțelegeri asupra cadourilor

În şedinţa din 28 ianuarie 2021, primarul municipiului Focşani, Cristi Misăilă, a supus dezbaterii Consiliului Local un proiect de hotărâre pentru alocarea sumei de 35.650 lei din bugetul local al municipiului Focşani pe anul 2021 pentru organizarea Sărbătorilor de primăvară 1 şi 8 martie, în speţă pentru achiziţia de flori şi aranjamente florale pentru doamnele şi domnişoarele din Focşani.

Proiectul a întâmpinat opoziţia consilierilor PNL şi USR-PLUS. Cristian Zîrnă a propus atunci alocarea unei sume de numai 5.000 lei pentru achiziţia de flori, iar Corina Atanasiu, consilier USR-PLUS, a propus cel puţin înjumătăţirea sumei dedicate achiziţiei de flori pentru 1 şi 8 martie.

Ulterior, în şedinţa din 4 februarie, primarul Cristi Misăilă a venit cu un proiect modificat, prin care suma alocată achiziţiei de flori şi aranjamente florale pentru a marca 1 şi 8 martie a fost modificată, scăzând la 20.000 de lei.

”Este o ilegalitate”

Primarul Cristi Misăilă a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că va contesta hotărârea Consiliului Local la Instituţia Prefectului şi chiar în instanţă.

“Din punctul meu de vedere, acel amendament şi acea propunere este o ilegalitate, ca să nu spun chiar o infracţiune.

Nu putem utiliza din excedentul bugetar al bugetului local sume pentru alte cheltuieli decât investiţii, mai ales că ne uităm şi la valoare, comparând şi cu problemele şi cu dificultăţile pe care le întâmpinăm în alocarea de sume pentru investiţii, pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea oraşului.

”Mă simt obligat să mă apăr”

Mi-ar fi plăcut să avem posibilitatea să acordăm aceste vouchere tuturor doamnelor şi domnişoarelor din municipiul Focşani, da nu aşa, încălcând legea. Mă simt obligat să mă apăr, pentru că s-ar putea ca Consiliul Local să îmi spună că nu am dus la îndeplinire o hotărâre.

Sper eu ca măcar Instituţia Prefectului să gândească limpede şi să nu fie orbită de culoare politică şi să spună că acea hotărâre a Consiliului Local este nelegală.

În situaţia în care hotărârea va fi considerată legală, eu voi fi nevoit să fac plângere penală împotriva celor care m-au instigat la deturnare de fonduri”, a declarat Cristi Misăilă.