Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță lansarea sesiunii de depunere proiecte din cadrul Măsurii 6 – Dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderilor, sub-măsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri – diaspora, care se va desfășura în perioada 04 ianuarie 2021, ora 9.00 – 04 mai 2021, ora 16.00.

Alocarea financiară pentru sesiunea continuă anuală de depunere proiecte pentru tinerii fermieri din diaspora este de 20.000.000,00 euro.

Eliminarea unor condiții care trebuiau îndeplinite înainte

Noutatea acestei sesiuni constă în eliminarea unor condiții care trebuiau îndeplinite pentru accesarea submăsurii, ceea ce conduce la facilitarea accesului tinerilor din diaspora care vor să se instaleze ca tineri fermieri în zonele rurale și să dezvolte exploatații agricole.

Mai multe informații privind condițiile de participare generală, detalii cu privire la depunerea proiectelor, pragul minim privind scorul unui proiect și pragurile de calitate lunare vor putea fi găsite accesând site-ul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale – AFIR.

Astfel, AFIR anunţă lansarea în perioada 04 ianuarie – 04 mai 2021 a primei sesiuni din 2021 de depunere a Cererilor de finanţare pentru submăsura 6.1 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” – diaspora din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Cerinţele de conformitate şi eligibilitate sunt menţionate în Ghidul Solicitantului

Depunerea Cererilor de finanțare pentru submăsura 6.1 diaspora se va face on-line pe www.afir.info, conform precizărilor din Ghidul Solicitantului, începând din data de 04 ianuarie 2021, ora 09:00.

Solicitantul de finanţare trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în Ghidul Solicitantului aferent acestei submăsuri.

Ghidurile solicitantului pentru fiecare submăsură se aprobă prin Ordin al Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale și sunt publicate pe site-ul AFIR.

Pragul minim de selecție al proiectelor aferente sM 6.1 este de 25 de puncte. Iar pragurile de calitate lunare sunt următoarele: 70 de puncte (04 ianuarie – 04 februarie), 55 de puncte (5 februarie – 4 martie), 40 de puncte (5 martie – 4 aprilie), 25 de puncte (5 aprilie – 4 mai).

AFIR precizează că solicitanții de sotijin financair sunt așteptați la Oficiile Judeţene (OJFIR), precum şi la Centrele Regionale (CRFIR) ale Agenției din țară.