Meseriașii sunt la mare căutare atât în România, cât și în străinătate

Instalatorii, electricienii, vopsitorii și tehnicianii depanatori sunt printre cei mai căutați oameni pe piața muncii din România. În ultimii ani, majoritatea muncitorilor calificați în domeniul tehnic au plecat în alte state, unde salariile pronesc de la 1.500 de euro pe luptă, astfel că, din cauza deficitului de personal, angajatorii români au decis să mărească salariile meseriașilor.

În prezent, salariile meseriașilor pornesc de la 3.500 de lei și pot ajunge până la 7.000 de lei pe lună. De exemplu, specialiștii mecanici și instalatorii primesc lunar între 3.500 de lei și 4.000 de lei, în timp ce vopsitorii și tehnicienii de diagnoză auto primesc lunar 5.000 de lei. În prezent, cei mai mulți bani primesc tehnicienii depanatori, care încasează lunar 7.000 de lei.

Un lăcătuș mecanic câștigă între 500 de euro și 900 de euro net pe lună

Din cauza penuriei de meseriași, oamenii care lucrează în mod independent au crescut tarifele în ultimii ani. De exemplu, un lăcătuș mecanic are un salariu care variază, în medie, între 500 de euro și 900 de euro net pe lună, potrivit informațiilor transmise de BestJobs.

„Majoritatea recrutorilor se confruntă cu o lipsă de candidaţi atunci când vor să recruteze tehnicieni cu pregătire profesională. Un astfel de rol este şi cel de lăcătuş mecanic, pe BestJobs fiind disponibile peste 1.100 de oferte de angajare pentru astfel de specialişti. Prin specificul activităţii, candidaţii trebuie să fie absolvenţi de liceu sau şcoală profesională, să deţină calificare de lăcătuş mecanic sau mecanic şi permis de conducere categoria B.

De asemenea, persoanele interesate trebuie să aibă experienţă şi cunoştinţe tehnice în domeniu, să dea dovadă de seriozitate, profesionalism, bune abilităţi de comunicare şi organizare. Sunt active oferte în ţară şi în străinătate, cu relocare temporară sau permanentă. Oferta salarială pentru joburile din România este de 500 – 900 euro lună, în funcţie de locaţie şi experienţă”, a explicat Ana Vişian, marketing manager, BestJobs.

Mai puțin de jumătate dintre angajați se așteaptă la o primă de Sfintele Paște

Potrivit sursei citate anterior, sărbătorile pascale pun presiuni financiare pe bugetul angajaților români, care declară că prima de sărbători de la angajator ar fi un real ajutor (47%) sau cu adevărat esențială (29%) pentru cumpărăturile pascale,  u toate acestea, doar 45% dintre angajați speră să primească ceva în plus cu ocazia Sfintelui Paștelui, cu 10% mai puțini decât anul trecut.

Dintre aceștia, cei mai mulți (58%) se așteaptă să fie răsplătiți de angajator cu o sumă cuprinsă între 100 și 200 de lei, deși nevoile reale a peste 77% dintre respondenți ar depăși valoarea de 500 de lei. Alți 26% estimează că vor primi între 200 și 400 de lei, iar 16% speră la o primă mai mare de 400 de lei.

Începând din ianuarie 2023, angajatorii pot oferi beneficii extrasalariale cu ocazia Sfintelui Paștelui în valoare de cel mult 300 de lei, fără a fi impozitați. În prezent, 21% dintre angajați preferă tichete valorice sau vouchere ca primă de Sfintele Paște, în timp ce 15% dintre ei înclină spre clasicul coș cu produse specifice de sezon. 13% s-ar bucura să primească zile libere suplimentare și doar 3% ar alege o petrecere tematică organizată de angajator.