Programul Casa Verde Fotovoltaice s-ar putea derula timp de 10 luni

Persoanele fizice interesate de acest program s-au înscris, în urmă cu câteva săptămâni, pe platforma Administraţiei Fondului de Mediu (AFM). Totuși, aceasta a devenit ulterior inactivă, din cauza unor probleme tehnice.

În acest context, înscrierile au fost suspendate iar dosarele deja depuse au fost anulate, lucru care a numulțumit multe persoane. Pentru ca aplicația să poată fi relansată, au urmat mai multe intervenții la sistem, dar și o nouă simulare. Chiar și așa, a fost întreruptă din nou după o oră. Astfel, AFM a anunţat modificarea Ghidului de Finanţare a programului:

  • a fost introdusă o nouă etapă prin care instalatorii validaţi au posibilitatea să identifice solicitanţii eligibili, disponibilă pe site-ul AFM;
  • va exista un calendar de depunere a documentelor în aplicaţie, pe care instituţia îl va publica ulterior;
  • a fost extinsă perioada de valabilitate a extrasului de carte funciară, de la 30 la 60 de zile.

A fost alocat un buget total de 650 milioane lei

Amintim că ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunțat că va aloca un buget total de 650 milioane lei pentru anul 2022. Programul Casa Verde Fotovoltaice se va desfăşura lunar cu un buget de 65 milioane lei/lună, timp de 10 luni, începând cu luna ianuarie 2022.

De asemenea, în luna noiembrie, bugetul alocat va avea o valoare echivalentă cu suma neutilizată din primele 10 luni de desfăşurare a programului, a explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

„Precizăm că după centralizarea tuturor listelor transmise de către instalatorii validaţi, AFM va publica un calendar de încărcare a documentelor în aplicaţia informatică, asigurându-se astfel un mod organizat şi eficient de utilizare a acesteia, menit să scadă riscul apariţiei unor blocaje tehnice. De asemenea, în cadrul procesului de evaluare şi potrivit prevederilor art. 22, alin. (8) din Ghidul de finanţare, valabilitatea documentelor prezentate de persoanele fizice se va raporta la data transmiterii listelor centralizatoare la AFM.

Precizăm, de asemenea, că, potrivit prevederilor art. 4 din Legea nr. 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ‘valabilitatea documentelor eliberate de instituţiile şi autorităţile publice, precum şi de entităţile private autorizate conform legii se menţine pe toată perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări’; efectul acestor prevederi legale este acela că, dacă un document era valabil până la data de 22 decembrie 2021, îşi păstrează valabilitatea şi după această dată, pe toată perioada stării de alertă. În acest context, documentul respectiv este considerat a fi în termen la data transmiterii listei către AFM, nefiind necesară obţinerea unuia actualizat”, a transmis anterior AFM, într-un comunicat.