Suedia pare că a ajuns aproape de prăpastie. Țara nordică nu mai poate face față valului de pacienţi infectați cu COVID-19. Unii angajaţi din sistemul medical şi-au dat demisia din cauza epuizării, iar situația este fără ieșire.

Prăpăd în Suedia

Este un adevărat prăpăd în capitala Suediei, Stockholm. Locurile de la Terapie Intensivă sunt ocupate în proporţie de 99%, iar primarul capitalei cere intervenţia armatei. Țara se confruntă cu o lipsă acută de personaj medical specializat, pe măsură ce creşte numărul demisiilor din sistem, după un an obositor în lupta cu COVID-19, anunță Bloomberg.

Sineva Ribeiro, şefa Asociaţiei Suedeze a Profesioniştilor din Sănătate, descrie situaţia drept îngrozitoare şi fără precedent. Chiar dinainte de pandemie, exista o lipsă de asistente, inclusiv la ATI, potrivit acesteia. „Din ce în ce mai mult, personalul medical se plânge de epuizare şi consideră demisia ca singură soluţie.

Situație fără ieșire în Suedia

Într-un mediu de lucru în care eşti atât de obosit, riscul de greşeli creşte. Şi aceste greşeli pot duce la moartea pacienţilor”, spune ea pentru Bloomberg.

Dar asta nu e tot. Acest lucru face mai dificilă extinderea capacităţii la terapie intensivă. Astfel, chiar dacă din ce în ce mai multe paturi ATI sunt instalate, grija Suediei este acum că nu are destul personal medical cu calificările necesare pentru a avea grijă de pacienţi.

Săptămâna aceasta, capacitatea la ATI din Stockholm a ajuns la ocupare de 99%, ceea ce a creat panică în oraş şi a necesitat solicitarea ajutorului exterior. Potrivit unui sondaj realizat de TV4 în 13 din cele 21 de regiuni ale Suediei, numărul demisiilor din sistemul de sănătate a crescut faţă de acum un an, la 500 pe lună.