Guvernul de la Stockholm susține că războiul dintre Rusia și Ucraina a făcut ca Europa să se confrunte cu cea mai mare criză a refugiaților de la cel de-al Doilea Război Mondial, relatează dpa.

De aceea, autoritățile suedeze intenţionează să reînceapă verificarea actelor de identitate a persoanelor străine care sosesc în Suedia, așa cum au făcut și-n criza refugiaților din 2015. Parlamentul urmează să aprobe propunerea respectivă.

În 2015, Suedia a promulgat o lege cu efect temporar, care a expirat, permiţând companiilor de transport să verifice actele de identitate.

Conform informațiilor transmise, noua lege va fi implementată pe 8 aprilie şi va fi aplicată temporar, însă călătoriile din sau prin Norvegia vor fi exceptate de la noua regulă.

Referitor la refugiații ucraineni din Europa, reamintim că marți, 15 martie, Stella Kyriakides, comisarul Uniunii Europene pentru Sănătate, a transmis că UE intenționează să cumpere şi să distribuie vaccinuri împotriva mai multor boli pentru refugiații de război.

Uniunea Europeană dorește să cumpere vaccinuri pentru diverse boli. Ele vor fi distribuite pentru refugiații ucraineni

În cadrul unei reuniuni cu privire la criza din Ucraina, efectuată prin videoconferință, Stella Kyriakides a declarat că blocul comunitar intenționează să cumpere şi să distribuie vaccinuri împotriva rujeolei, poliomielitei, tuberculozei şi Covid-19 pentru refugiații ucraineni, scrie Reuters.

„Acoperirea de vaccinare în Ucraina a fost foarte scăzută pentru mai multe boli care pot fi prevenite prin vaccinare, în special pentru copii, cum ar fi tuberculoza, poliomielita, rujeola, dar şi pentru Covid-19”, a spus aceasta.

Presa internațională mai scrie că ratele de vaccinare împotriva rujeolei, poliomielitei şi tuberculozei în Ucraina sunt estimate a fi sub nivelurile recomandate pentru a opri epidemiile, în timp ce arată că 82% dintre copiii ucraineni au fost vaccinaţi împotriva rujeolei şi aproximativ 93% din populaţie a fost imunizată împotriva tuberculozei, în 2020.

În ceea ce privește poliomielita, 84% dintre copii au fost imunizaţi, dar proporţia a scăzut la 60% în unele regiuni.

Mecanism pentru a ușurarea transferului ucrainenilor bolnavi

Pentru ca instituțiile medicale din țările vecine Ucrainei să nu fie copleșite, Uniunea Europeană a venit cu un mecanism pentru ușurarea transferului refugiaților ucraineni bolnavi către spitalele din întreaga Europă. Primii pacienți deja au ajuns în Polonia și Italia.

Comisarul Uniunii Europene pentru Sănătate a mai spus că Uniunea Europeană intenționează să înființeze centre de traj, împreună cu Organizația Mondială a Sănătății, la granițele cu Ucraina, cu scopul de a pune un prim diagnostic şi pentru a accelera transferurile medicale.

Având în vedere nivelul scăzut de vaccinare anti-COVID în rândul ucrainenilor, dar și condițiile în care călătoresc în blocul comunitar, nu este exclus să apară noi focare de coronavirus.

Mai puţin de 35% dintre ucraineni sunt complet vaccinaţi împotriva Covid-19, jumătate din media UE de peste 70%, potrivit OMS. Oficiali ai blocului comunitar au declarat că acum nu există planuri pentru cerinţele de vaccinare împotriva Covid-19 pentru refugiaţi, dar sunt luate în considerare campanii de conştientizare cu privire la necesitatea şi disponibilitatea vaccinurilor.

„Obligativitatea de vaccinare nu ar fi cea mai bună modalitate de a începe să primiţi ucrainenii care fug de război”, a declarat ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran, într-o conferinţă de presă la sfârşitul întâlnirii, când a fost întrebat dacă refugiaţilor ar trebui să li se impună vaccinarea.