ANAF și polițiștii doresc să verifice în următoarea perioadă dacă vânzătorii de mașini second-hand își îndeplinesc obligațiile fiscale pe care le au, inclusiv plata taxei pe valoarea adăugată.

Potrivit informațiilor transmite autorităților, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală și polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române îi verifică pe cei care aduc mașini la mâna a doua din străinătate (în special de lux), pentru a le vinde în țara noastră, și despre care se bănuiește că fac evaziune fiscală la comerțul intracomunitar de mașini rulate.

Amenzi de peste 3 milioane de lei

Până în acest moment, în urma controalelor au fost aplicate amenzi de aproape patru milioane de lei comercianților de mașini second hand aduse din străinătate, deoarece aceștia nu au achitat obligațiile fiscale.

Mai exact, aceștia săreau peste plata taxei pe valoarea adăugată, prin inființarea de firme pe numele unor persoane cu o situație materială precară, pe numele cărora se adunau datorii la stat, iar comercianții vindeau mașinile cu plata în numerar la un preț mai mic cu cel puțin 19% (cât e cota de TVA) decât prețul pieței.

De asemenea, autoritățile atrag atenția că, uneori, prețul mic al unei mașini poate indica nu numai probleme tehnice, ci și o tentativă de înșelăciune.

Ce trebuie să facă cumpărătorii de mașini?

Pentru a elimina orice fel de risc, pe lângă verificarea tehnică detaliată și evitarea tranzacțiilor în numerar, viitorii cumpărători ai unei mașini care provine dintr-un alt stat membru al UE, trebuie să aibă în vedere mai multe documente:

  • solicite toate documentele care atestă transferul dreptului de proprietate asupra autoturismului;
  • verifice dacă prețul inițial de pe factura de achiziție din statul membru al UE de origine este mai mic decât prețul final solicitat de vânzător. În acest sens, dacă TVA-ul (Mwst/WATT/BTW/IVA) de pe factura inițială este 0%, prețul de pe factura emisă de firma românească ce face revânzarea trebuie să conțină cota-standard de TVA de 19% (cu excepția precizării direct pe factură a aplicării regimului de TVA la marja de profit).
  • se asigure că firma vânzătoare are cod românesc de identificare fiscală, dacă se emite factură fiscală pentru un autoturism vândut de pe teritoriul României (parc auto, târg, website-uri de anunțuri etc).

În ceea ce privește cazurile de fraudă cu TVA, reprezentanții autorităților transmit că, proprietarii mașinilor cumpărate cu evitarea plății TVA vor trebui să dea autorităților explicații detaliate atât privind cumpărarea mașinii, cât și gradul de cunoaștere a situației, conform jurisprudenței legislației europene în materie, scrie avocatnet.ro.