Cei care investesc în turism între 100.000 de euro şi 10 milioane de euro vor fi scutiţi de impozit timp de 1-5 ani, în funcţie de valoarea investiţiei. Aceasta este una dintre măsurile prevăzute în noua lege a turismului, potrivit ministrului de resort Elena Udrea.

Proiectul de lege a turismului va fi gata mâine, iar începând de joi, va fi supus dezbaterii publice, a declarat Udrea, după sedinţa Consiliului Consultativ al  Turismului, care a avut loc astăzi.

Actul normativ mai prevede introducerea unei taxe hoteliere unice de 2%, TVA unică de 9% pentru toate serviciile de cazare şi scutirea de impozit pe clădiri pentru investitorii din zonele rurale.

De asemenea, hotelierii de pe litoral care ţin unităţile deschise mai mult de cinci luni pe an vor plăti jumătate din impozitul pe clădire, a spus Udrea. O altă prevedere este scutirea de impozit pe zece ani a locuitorilor din spaţiile rurale, cu vârste de până la 45 de ani, care investesc în turism.

Cazarea la gazdă, legalizată prin „casa tradiţională”

Noua lege a turismului mai prevede şi revenirea la clasificarea pe margarete în cazul pensiunilor, dar şi o nouă formă de structură turistică, şi anume casa tradiţională.

Elena Udrea a adugat şi faptul că în acest act este prevăzută şi finanţarea, cu prioritate, a drumurilor din zonele turistice balneare.

Legea le mai impune consiliilor locale şi celor judeţene să instaleze şi să întreţină toalete publice pe traseele şi staţiunile turistice.

Recompense pentru agenţiile care aduc turişti străini

Reprezentanţii Consiliului Consultativ şi ai Ministerului Turismului au fost de acord şi cu prima de incoming pentru agenţiile care aduc turişti străini în România.

Totodată, în proiectul de lege, se reformulează criteriile pentru licenţierea agenţiilor de turism. Astfel, transportatorii care organizează excursii fără să aibă licenţe sau profesorii care organizează excursii cu elevii vor constitui contravenţii.

În acelaşi timp, consiliile locale şi cele judeţene vor avea obligaţia de a instala şi întreţine toalete publice pe traseele şi staţiunile turistice.

SURSA: Mediafax