Preşedintele României, Klaus Iohannis a promulgat modificarea şi completarea Legii nr. 203/2018, care visează măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale. Schimbarea solicită cetățenilor ca procesul verbal, privind plata penalizărilor, să nu mai fie trimis la Poliţie. Această decizie a fost hotărâtă joi, 2 decembrie.

„Elementele minime obligatorii de structură şi de format ale procesului-verbal de contravenţie prevăzut la alin. (1) se stabilesc prin normele de aplicare ale prezentei legi”, conform actului normativ promulgat.

UDMR, despre actul normativ promulgat: „Am ajutat și cetățeanul și primăriile”

Benedek Zacharie, deputat UDMR, a explicat că această schimbare legislativă aduce beneficii atât oamenilor, cât și reprezentanților primăriilor. Acesta a spus că, odată cu modificarea implementată, cetăţeanul nu mai este nevoit să trimită procesul verbal la Poliţie pentru a demonstra că și-a făcut datoria civică și și-a plătit amenda primită.

Trebuie menționat faptul că în timpul dezbaterilor din Camera Deputaţilor a fost for decizional în cazul acestei legi.

„Cetăţeanul nu va mai trebui să trimită procesul verbal la Poliţie, să demonstreze că şi-a plătit amenda, fiind un cont unic şi primăriile nu o să mai fie grevate de plata amenzilor. Deci am ajutat şi cetăţeanul şi am ajutat şi primăriile”, a declarat deputatul UDMR, 3 noiembrie, în plenul Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

Ce prevede Legea nr. 203/2018

Prezenta lege reglementează măsuri pentru facilitarea achitării amenzilor contravenționale prin constituirea unui cont unic de plată și simplificarea procedurilor de urmărire a încasării amenzilor.

Legea stipulează şi că „prin derogare de la dispoziţiile art. 20 alin.(1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pe perioada aplicării sistemului pilot, dacă agentul constatator constată în acelaşi timp mai multe contravenţii săvârşite de aceeaşi persoană, pentru amenzile prevăzute la alin. (1) se încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii distinct de celelalte, având seria de evidenţă unică prevăzută la art. 2 lit. B).”