RCS RDS va lansa noua rețea Digi Mobil 5G

RCS – RDS și Digi Mobil, cunoscutul grup telecom autohton, va lansa o rețea de telefonie 5G, iniţial în bucureşti, ca apoi în alte oraşe mari din România, cum ar fi Iaşi, Cluj şi Timişoara, urmând să fie extinsă treptat. Cu toate acestea, compania nu a anunțat încă o dată oficială de lansare deoarece licitația pentru licențele 5G din România încă nu s-a desfășurat, aceasta urmând să aibă loc în toamnă.

Digi a anunțat acum câteva luni că are un parteneriat cu Ericsson pentru a testa echipamente de telecomunicații pentru 5G, care ar permite viteze uriaşe, de până la 10 Gbps. RCS – RDS nu a anunțat până acum de când va fi disponibilă noua tehnologie.

Aceasta ar urma să fie lansată iniţial în București, ca apoi să se extindă în cele mai mari oraşe: Iași, Cluj sau Timișoara, potrivit idevice.ro. Licențele 5G îi vor costa operatorii peste 200 de milioane de euro. Astfel, în aceste condiții, Digi Mobil ar putea să achiziționeze un spectru mai limitat, ca în cazul rețelei sale 4G(motiv pentru care anumiţi utilizatori se plâng de lipsa semnalului în anumite zone).

Ce este 5G

5G este cea mai nouă tehnologie din domeniul telecomunicațiilor, care oferă viteze și până la de zece ori mai mari decât în prezent. Mai mult, ea permite mai multor dispozitive inteligente să utilizeze același internet mobil, în același timp, funcţionând pe frecvențe înaltă.

Coreea de Sud a devenit prima țară din lume care a inaugurat o rețea comercială 5G, în data de 5 aprilie, concomitent cu lansarea smartphone-ului Samsung Galaxy S10 5G.