Schimbarea momentului la Ford! Președintele și-a mărit controlul asupra producătorului auto

Bill Ford, în vârstă de 64 de ani, şi-a dublat în ultimul deceniu participaţia deţinută la compania omonimă, comparativ cu Elon Musk şi alţi directori generali, care și-au vândut o parte din acțiunile companiilor când prețurile au crescut, relatează cnbc.com

Amintim că strănepotul lui Henry Ford este cel mai mare acţionar individual al companiei, cu 2,3 ​​milioane de acţiuni comune ale Ford. Totodată, este și el mai mare deţinător al acţiunilor de clasă B ale producătorului de automobile. Acestea dețin super-drepturi de vot și permit familiei Ford să păstreze în continuare controlul asupra companiei auto.

Acţiunile de clasă B controlează 40% din drepturile de vot

Potrivit sursei menționate, acţiunile de clasă B reprezintă 2% din acţiunile Ford, însă controlează 40% din drepturile de vot. Bill Ford deţine direct 16,1 milioane de acţiuni, sau 23%, din acţiunile de clasă B, care sunt disponibile doar membrilor familiei. Numărul acestora este de patru ori cele aproximativ 4 milioane de titluri, sau 5,7%, pe care le deţinea în 2012.

„Cred că este foarte important ca moştenirea familiei să continue. Ne oferă o faţă şi poate o umanitate pe care multe alte companii nu o au”, a explicat Bill Ford.

Ford valorează acum mai mult decât rivalul General Motors

Amintim că Ford a achiziţionat luna trecută 412.500 de acţiuni suplimentare de clasă B, care sunt deţinute într-un trust de familie. Mişcarea a venit la aproximativ o săptămână după ce a achiziţionat aproape 2 milioane de acţiuni ordinare ale companiei prin exercitarea opţiunilor de acţiuni, dintre care unele urmau să expire.

De asemenea, Bill Ford a primit o compensaţie totală de 16 milioane de dolari de la Ford în 2020, care a venit într-o combinaţie de beneficii, numerar şi acţiuni. Ford, cu o capitalizare de 99,99 de miliarde de dolari, valorează acum mai mult decât rivalul General Motors, care este evaluat la aproximativ 90 de miliarde de dolari.

Mai mult, compania se aşteaptă la o marjă de profit ajustată înainte de dobânzi şi impozite de 8% în 2023, mai devreme decât se aşteptau mulţi analişti.