Schimbarea la Faţă a Domnului este o sărbătoare numită în popor Pobreajenul şi este marchează despărţirea de vară. Ea se referă la momentul schimbării minunate la faţă a lui Iisus, în Muntele Taborului, în faţa ucenicilor săi Petru, Ioan şi Iacov, cu care a urcat pe munte ca să se roage.

Schimbarea la Faţă a fost percepută în popor ca ziua ce marchează desparţirea de vară. În această zi nu se lucrează, iar credincioşii duc la biserică fructe din noua recoltă, care se binecuvântează şi apoi se împart. Tot acum se adună şi plante de leac. Până în 6 august, agricultorii trebuie să fi terminat cositul şi pregătitul fânului, pentru că iarba îmbătrâneşte.

În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să te certe cineva, că aşa vei fi tot anul, până la următoarea Schimbare la Faţă. De asemenea, se spune că fetele nu trebuie să se pieptene deoarece nu le mai creşte părul, iar călătoriile trebuie evitate pentru că se spune că vă veţi rătăci.

Femeile însărcinate vor avea parte de o naştere uşoară şi de copii sănătoşi. Din aceasta zi se interzice scăldatul, dar şi culcatul afară.