Din oaia neagra a sistemului bancar britanic, Northern Rock a ajuns una dintre bancile cele mai vanate de deponenti. Dupa ce era cu un picior in groapa in urma cu cateva luni, a ajuns acum in ipostaza de a refuza clienti care vin sa depuna bani si mai mult decat atat, sa desfiinteze o parte dintre produsele de depozitare.

Pentru cine nu cunoaste situatia, faptul ca la sucursalele Northern Rock sunt intotdeauna cozi ridica semne de intrebare. La inceputul anului, britanicii erau speriati ca isi vor pierde economiile si veneau sa retraga sume cat mai mari, daca se poate sa isi lichideze conturile. Acum, aceeasi britanici dau fuga inapoi la Northern Rock, stau la aceleasi cozi pentru a depune banii inapoi. Chiar au scos banii de la alte banci pentru a ii plasa in Northern Rock. Iar procedurile de depunere au devenit din ce in ce mai restrictive, de parca ar fi creditele de la noi.

Motivul pentru care Northern Rock a ajuns in situatia diametral opusa este faptul ca totalitatea depozitelor sale a atins ponderea de 1,5% din totalul depozitelor din Marea Britanie. Procentul a fost stabilit de statul britanic cu ocazia nationalizarii bancii. Guvernul a promis ca va garanta toate depozitele, cu conditia ca valoarea totala a acestora sa nu depaseasca acest procent. Acum, britanicii vad in Northern Rock cel mai sigur loc de pastrat banii, scapand de porecla „Northern Wreck” pe care i-a dat-o presa britanica.

Fenomenul se raspandeste si in Irlanda, mai exact la cele sase banci originare din aceasta tara, pentru care statul a garantat depozitele.