Devine complet interzis în România

PSD propune sancțiuni financiare considerabile pentru magazinele care înlătură produsele românești din rafturi în favoarea celor străine.

PSD propune impunerea unor amenzi de până la 5% din veniturile unei companii pentru magazinele care elimină produsele românești din ofertă și le înlocuiesc cu produse importate la un preț mai mic decât cel de achiziționare inițial.

În cadrul dezbaterilor din Comisia Economică din Senat privind practicile incorecte, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a menționat că, conform propunerii, în cazul în care un producător român este respins de retail, chiar dacă oferă un preț mai mic decât prețul importat pentru același produs, amenda va fi de 5% din cifra de afaceri. El a mai subliniat că această amendă este considerată foarte mare.

„Dacă un producător român este refuzat de retail deși oferă un preț mai mic decât prețul importat pentru același produs, amenda va fi de 5% pe cifra de afaceri. Este o amendă foarte mare”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în cadrul dezbaterilor din privind practicile incorecte din cadrul Comisie Economice din Senat.

Minus la suta, carrefour, magazine
SURSA FOTO: Carrefour

Se va impune listarea tuturor produselor agroalimentare

Proiectul este programat să fie finalizat în viitorul apropiat, însă nu înainte de a fi discutat cu producătorii români și cu retailerii.

Florin Barbu a menționat că se va impune listarea tuturor produselor agroalimentare.

„În această ordonanță sau proiect de lege, care va fi dezbătut în Parlamentul României, listarea se va face pentru toate produsele agroalimentare.

În cazul în care se constată că un produs este delistat la un preț mai mic decât cel achiziționat, amenda va fi de 5% din cifra de afaceri. Acesta este un punct din actul normativ la care lucrez. Deocamdată nu este finalizat”, a mai spus Florin Barbu.

Florin Barbu
Florin Barbu / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Limitarea adaosului comercial la produsele românești

Ministrul Agriculturii a declarat că este posibil să se reglementeze prin lege limitarea adaosului comercial la 20% pentru produsele românești.

Această măsură ar impune ca magazinele să nu mai practice adaosuri comerciale care depășesc acest procent.

Decizia vine în urma plângerilor primite de la mai mulți producători autohtoni, care au reclamat că retail-urile îi presionează să-și reducă prețurile pentru a menține adaosurile comerciale la niveluri ridicate.

Ministrul Agriculturii a declarat că proiectul de lege va fi discutat săptămâna viitoare.

„Prin această ordonanță pentru toate produsele agro-alimentare românești plafonarea va fi până la maxim 20% adaosul comercial, după ce sunt achitate și vor fi incluse în fișa de post, așa cum spunea doamna, toate cheltuielile directe și indirecte la care poți aplica un adaos comercial de maxim 20%, sunt convins că produsele românești vor fi din ce în ce mai mult pe rafturile din România”, a transmis ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Miercuri, membrii Comisiei economice din Senat s-au întâlnit cu toți cei implicați pentru a discuta despre practicile abuzive ale unor retaileri împotriva unor branduri românești cunoscute. Aici intră magiunul de Topoloveni și brânza de Ibănești, dar și altele, care sunt eliminate de pe rafturile marilor magazine.