Deponenţii din statele membre ale Uniunii Europene vor fi protejaţi în cazul falimentului unei bănci de o garanţie la nivelul întregului spaţiu comunitar care, de la mijlocul lui 2017, se va adăuga schemelor de garantare existente deja la nivel naţional, potrivit unui raport care va fi prezentat astăzi de preşedinţii celor cinci instituţii UE, susţine Reuters.

Statele membre UE au deja obligaţia de a proteja depozitele bancare de până la 100.000 de euro dar performanţele slabe înregistrate de unele instituţii de credit precum şi îngrijorările cu privire la posibilitatea intrării Greciei în incapacitate de plată, ceea ce ar afecta băncile elene, ar putea face insuficientă actuala garanţie.

Pentru a-i proteja pe contribuabilii europeni de riscul de a fi nevoiţi să vină în ajutorul băncilor, aşa cum s-a întâmplat după criza financiară din 2008, preşedintele Comisie Europene, Jean-Claude Juncker, alături de alţi lideri ai UE printre care şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, au propus o schemă de garantare a depozitelor la nivel european (European Deposit Insurance Scheme). Potrivit planului iniţial, băncile vor finanţa ERIS, aceasta urmând să se adauge contribuţiilor impuse deja instituţiilor europene de credit pentru înfiinţarea fondului unic de rezoluţie a băncilor, Single Resolution Fund (SRF).

Propunerea, care face parte dintr-un raport ce va fi prezentat săptămâna aceasta de liderii UE, prevede o serie de modificări în cazul SRF pentru ca acesta să poată beneficia de sprijinul oferit fondul de salvare a zonei euro (European Stability Mechanism) până în 2024. ESM va oferi împrumuturi de urgenţă pentru SRF în cazul în care capitalul acestuia din urmă nu este suficient pentru a veni în sprijinul băncilor. La rândul său ESM este revizuit de liderii UE, care vor ca acest fond de 500 de miliarde de euro să poată fi capabil să recapitalizeze mai rapid băncile cu probleme se preconizează în prezent.

Obiectivul acestor modificări este ruperea cercului vicios sesizat în timpul crizei când statele cu probleme de lichidităţi au venit în sprijinul băncilor aflate în dificultate, care la rândul lor erau cumpărători importanţi de obligaţiuni guvernamentale. În ideea de a limita acest cerc vicios, raportul susţine că liderii UE ar trebui să revizuiască în mod periodic expunerea băncilor pe obligaţiunile guvernamentale de exemplu prin stabilirea unor limite de expunere.

Sursa: AGERPRES