Iubești ciocolata, sucul acidulat, prăjiturile, înghețata și biscuiții? Dacă răspunsul este un „DA” ferm, află că organismul tău este în pericol! Deși majoritatea oamenilor spun „ești ceea ce mănânci”, consumul excesiv de zahăr nu te va transforma într-o domnișoară drăgălașă, ci într-un om nervos, plin de acnee.

Probabil nu conștientizezi cât zahăr mănânci zilnic, însă corpul tău îți transmite mereu semnale de alarmă: de la balonare, până la insomnie, totul este cauzat de zahăr. În plus, pericolul crește enorm în decembrie, când toate magazinele și casele oamenilor sunt pline de prăjituri, cacao cu lapte și bezele, turtă dulce, mere caramelizate și cozonac.

De aceea, ți-am pregătit o listă cu cinci semne care te avertizează că ar trebui să renunți la ciocolată.

Zahărul, dușmanul dulce al oamenilor

Următoarele cinci simptome sunt adesea puse pe seama altor obiceiuri alimentare sau a anumitor probleme de sănătate, însă există șanse mari ca afecțiunile enumerate mai jos să fie cauzate de consumul excesiv de zahăr.

Dureri de stomac, balonare continuă

Zahărul perturbă flora intestinală și ne dă peste cap digestia, de aceea avem frecvent crampe abdominale, diaree, constipație și flatulență (gaze intestinale).

Acnee pe bărbie sau în jurul buzelor

Nimănui nu-i face plăcere să aibă un ten plin de coșuri, însă tuturor le place ciocolata. Dacă te confrunți cu un ten încărcat de coșuri, află că zahărul crește producția de hormoni androgeni, care duc la apariția acneei inflamatorie, localizată în jurul buzelor și pe bărbie.

Deci, dacă îți dorești o piele strălucitoare în Noul An, renunță la prăjituri. Pielea ta îți va fi recunoscătoare, la fel și silueta ta.

Nervozitate excesivă

Excesul de zahăr perturbă echilibrul neurotransmițătorilor, cauzând astfel apariția depresiei sau a altor tulburări de dispoziție.

De asemenea, putem suferi de „ceață cerebrală”, ce se manifestă prin stări de confuzie, lipsă de energie, dificultate de memorare sau reacții încetinite ale corpului.

Nu dormi cum trebuie

Dacă mâncăm jeleuri sau bem sucuri acidulate înainte de culcare, este posibil să adormim greu sau să ne trezim des în timpul nopții deoarece glicemia este la un nivel mare.

Piele uscată și ridată

Dacă tot am vorbit de acnee anterior, să știi că zahărul chiar îți poate sabota toată rutina de îngrijire facială. Pe lângă coșuri, consumul excesiv de zahăr ne usucă pielea, care oricum este expusă zilnic poluării și temperaturilor scăzute din iarnă.

În plus, dacă mâncăm prea des ciocolată, anumiți compuși chimici pot afecta colagenul și elastina, iar pielea noastră va avea un aspect îmbătrânit și va fi plină de riduri.