Anchetă disciplinară în cazul judecătoarei Ancuța Ioana Popoviciu. Inspecția Judiciară a demarat această anchetă în urma unor evenimente petrecute în sala de judecată.

Surse indică faptul că Inspecția Judiciară s-a autosesizat. Acum, este în plină desfășurare procesul de verificare a posibilelor nereguli. Rezultatele vor fi incluse într-un raport care ulterior va fi transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

CSM va stabili sancțiunile

CSM va decide asupra sancțiunilor, în cazul în care se constată încălcări ale regulamentelor sau conduitei etice.

Ancuța Ioana Popoviciu a devenit cunoscută publicului în contextul procesului lui Vlad Pascu. Ea este subiectul verificărilor disciplinare din partea Inspecției Judiciare.

Ancuța Ioana Popoviciu, proces Vlad Pascu
Ancuța Ioana Popoviciu/SURSA FOTO: Facebook

Atitudinea judecătoarei Ancuța Ioana Popoviciu a ridicat întrebări

Ancuța Ioana Popoviciu a devenit cunoscută publicului în urma întrebării pe care a formulat-o la termenul de joi al procesului lui Vlad Pascu. Judecătoarea a întrebat dacă Sebastian, unul dintre cei doi tineri decedați în accidentul de la 2 Mai, se află în sala de judecată.

Scandalul legat de întrebarea judecătorului privind tânărul omorât de Vlad Pascu a  escaladat. FACIAS (Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului) a cerut excluderea acestuia din magistratură. Organizația a luat măsuri imediate și a sesizat atât Inspecția Judiciară, cât și Consiliul Suprem al Magistraturii cu privire la presupusa neglijență a judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu. FACIAS consideră că incidentul din sala de judecată este revoltător, intolerabil și are un impact negativ semnificativ asupra imaginii sistemului judiciar din România.

Cine este cea care se ocupă de procesul accidentului de la 2 Mai

Judecătoarea Popoviciu își desfășoară activitatea în calitate de judecător în Mangalia din 2022. Ea a fost transferată acolo de la Judecătoria Ineu, județul Arad.

Absolventă a Facultății de Drept din Oradea, cu masterat în același domeniu, aceasta a parcurs mai multe etape profesionale. A fost consilier juridic, avocat și ulterior judecător.

În mai 2023, a primit o sancțiune disciplinară sub formă de avertisment din partea CSM. Judecătoarea a fost atunci luată în. vizor pentru presupusa neglijență gravă în exercitarea funcției.

Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat

Procesul lui Vlad Pascu, programat inițial pentru joi la Judecătoria Mangalia, a fost amânat pentru data de 14 martie.

Vlad Pascu este acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și părăsirea locului accidentului. Pe durata procesului, Vlad Pascu rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile. Anterior, cererea sa de transfer în arest la domiciliu a fost respinsă de magistrații Tribunalului Constanța.