Cea mai recenta editie a lui Harry Potter (Harry Potter and the Deathly Hallows) incinge spiritele in Marea Britanie. De data aceasta nu intre pustii care viseaza sa puna mana pe un exemplar, ci intre marile lanturi comerciale si casa de editura Bloomsbury.

Lantul de supermarketuri britanic ASDA si-a cerut scuze public dupa ce a declarat ca Bloomsbury „rapeste copii si cere rascumparari pentru ei”, la putin timp dupa ce casa de editura a refuzat livrarea unui numar de 500.000 de exemplare, din cauza unor facturi neplatite.

ASDA este detinuta de gigantul american Wal-Mart si este unul dintre cele mai apreciate lanturi comerciale din Albion.

Scandalul a pornit de la pretul stabilit de Bloomsbury pentru un exemplar din Harry Potter, de circa 17,99 de lire sterline, fata de numai 11,99 de lire cat a costat prima editie din 1997. La randul sau, casa de editura a sustinut ca ASDA ii datoreaza 38.000 de lire sterline, dintr-o factura neplatita si a refuzat sa onoreze o comanda de 500.000 de exemplare pentru lantul de supermarketuri. ASDA sustine ca de fapt Bloomsbury ii datoreaza bani si ca negocierile au decurs foarte prost ajungandu-se la un scandal in media, in care cele doua companii s-au jignit reciproc.

Initial Bloomsbury anuntase ca va da in judecata ASDA pentru defaimare, insa intr-un tarziu cele doua companii "au facut pace", iar comanda de 500.000 de exemplare va fi onorata.

Sursa: Guardian.co.uk