Câte sarmale ar trebui să mâncăm de Crăciun ca să nu ne îngrășăm?

Sarmale vs cântar. Ne putem bucura de preparatele tradiționale de Crăciun, precum sarmalele, fără să ne îngrășăm. Dacă nu mâncăm mai mult de cinci sarmale, silueta noastră nu va fi afectată. De altfel, dacă vrem să arătăm bine de Revelion, ar trebui să NU mâncăm sarmale cu mămăligă sau smântână. În schimb, am putea să folosim iaurt cu 2% grăsime.

Dacă vrem să mâncăm sarmalele cu pâine, fără să ne distrugem silueta, va trebui să mâncăm doar două sarmale și 50 de grame de pâine.

„Sarmalele, cel mai bun exemplu de simbioză între floră și faună. Am găsit această definiție pe rețelele de socializare și recunosc că mi-a plăcut la nebunie. Sarmalele chiar sunt un fel de mâncare echilibrat. Ele combină carnea cu cerealele și legumele așa cum este recomandat nutrițional.

În cazul în care țineți la siluetă, renunțați la mămăligă și consumați sarmalele ca fel unic la o masă. Ăsta e adevărul, sărbătorile de iarnă nu sunt complete fără gust și fără miros… de sarmale. Ca să nu mai zicem că au și efect probiotic”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe rețelele sociale.

Mihaela Bilic
SURSA FOTO: Facebook, Mihaela Bilic

Rețetă tradițională de sarmale

În rândurile următoare, v-am pregătit o rețetă tradițională de sarmale în foi de varză murată. Spor la gătit!

INGREDIENTE

  • 1 varză murată sau proaspătă (aproximativ 1,5 kg);
  • 500 g carne de porc (pulpă);
  • 250 g orez;
  • 1 ceapă mare;
  • 2 linguri ulei;
  • 1 lingură bulion de roșii;
  • 2 foi de dafin;
  • 1 linguriță boia de ardei;
  • sare și piper după gust;
  • apă.

MOD DE PREPARARE

Dacă folosiți varză murată, spălați-o bine sub apă rece pentru a îndepărta excesul de sare. Dacă folosiți varză proaspătă, desprinde-ți frunzele și opăriți-le în apă clocotită pentru câteva minute, până devin maleabile.

Tocați fin ceapa și căliți-o în ulei până devine aurie. Adăugați carnea tocată și rumeniți-o puțin. Apoi, adăugați orezul și căliți-le împreună. Adăugați în compoziție bulionul de roșii, boiaua de ardei, sare și piper, după gust. Adăugați și apa necesară pentru a acoperi ingredientele și lăsați-le să fiarbă împreună.

După ce amestecul a fiert și s-a răcit puțin, începeți să umpleți frunzele de varză. Puneți o cantitate mică de amestec în mijlocul fiecărei frunze și rulați-le strâns. Așezați sarmalele într-un vas adânc, puneți câteva foi de dafin și adăugați suficientă apă încât să le acopere. Fierbeți sarmalele la foc mic timp de aproximativ 2-3 ore, adăugând apă pe parcurs, dacă este necesar.

sarmale 1
SURSA FOTO: Dreamstime
sarmale 2
SURSA FOTO: Dreamstime
sarmale 3
SURSA FOTO: Dreamstime