Conform unui studiu din 2012 al Organizaţiei de Comerţ Exterior din Japonia, salariul lunar al unui angajat dintr-o fabrică din Beijing era de 466 de dolari, comparativ cu 145 de dolari în capitala Vietnamului, Hanoi.

Până în 2015, când noua fabrică Samsung de două miliarde de dolari va fi pe deplin operaţională, Vietnamul va produce peste 40% din telefoanele care generează cea mai mare parte a profitului operaţional al companiei.

Şi Nokia a decis în 2011 să închidă fabrica din localitatea Jucu din judeţul Cluj, transferând producţia în Vietnam.

În 2012, Nokia a pierdut titlul de cel mai mare producător mondial de telefoane mobile în favoarea grupului sud-coreean Samsung.

Profitul Samsung Electronics a ajuns în trimestrul trei din 2013 la un nivel record, datorită vânzărilor solide pe pieţele emergente şi a redresării diviziei de chipuri de memorie.

Profitul operaţional a urcat cu 26% în perioada iulie – septembrie 2013, la 10.160 miliarde de woni (9,5 miliarde de dolari), de la 8.060 de miliarde de woni în perioada similară din 2012. Analiştii se aşteaptă la un câştig de 9.960 miliarde de woni.

Samsung livrează chipuri de memorie şi altor producători de telefoane mobile inteligente, inclusiv celui mai mare rival – grupul american Apple.

Samsung se bazează pe vânzările modelului low-cost Galaxy în China, India şi Orientul Mijlociu pentru a compensa încetinirea cererii pentru produsele de vârf. Compania a înregistra profit operaţional în ultimele şapte trimestre, datorită vânzărilor record de telefoane mobile inteligente.

Vânzările au urcat cu 13% în trimestrul trei din 2013, ajungând la nivelul record de 59 de miliarde de woni (55 miliarde de dolari). Analiştii estimează că Samsung a vândut în trimestrul trei 86 – 88 de milioane de telefoane mobile inteligente, în creştere faţă de 76 milioane în precedentele trei luni.

Samsung Electronics, lider mondial în tehnologie, are 236.000 de angajaţi în 79 de ţări.

Vânzări anuale ale companiei depăşesc 187,8 miliarde de dolari.

SURSA: Agerpres