Când întră banii pentru alocațiile copiilor pe luna mai?

Calendarul de plăți pentru alocațiile copiilor în luna mai 2024 a fost stabilit. Dacă pensiile vor veni mai devreme în această lună, nu se întâmplă același lucru și cu alocațiile copiilor.

Astfel, sumele vor fi virate pe carduri la data de 8 mai, la trei zile după Paște. Aceste sume sunt esențiale pentru unele familii din România, reprezentând un sprijin important în asigurarea nevoilor de bază ale copiilor.

Valoarea alocațiilor a fost majorată în 2024. Conform unui articol din Legea nr. 61 din 1993, se menționează că începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se ajustează anual, automat, conform ratei medii anuale a inflației. Astfel, valoarea lor s-a mărit cu 13,8% în acest an.

Conform legislației în vigoare, copiii cu vârste până în 2 ani inclusiv vor beneficia de o alocație lunară de 718 lei din partea statului.

Alte categorii de vârstă au beneficiat și ele de creșteri ale sumelor de bani pentru a se ajusta la rata inflației. Astfel, copiii și tinerii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani primesc, de anul acesta, câte 291 de lei lunar drept alocație.

alocațiile copiilor alocatii
Cum se dau banii pentru copii în luna mai? / SURSA FOTO: Dreamstime

Acte necesare pentru a beneficia de alocație

Pentru a primi sumele de bani acordate de către stat pentru copiii lor, părinții trebuie să depună un dosar care include următoarele documente:

  • O cerere specifică pentru primirea alocațiilor
  • Copii ale cărților de identitate ale părinților
  • Certificatul de naștere al copilului
  • Certificatul de căsătorie al părinților
  • Dacă este cazul, hotărârea de încredințare sau hotărârea de adopție
  • Un extras de cont în numele titularului

Dacă părintele optează pentru transferul sumei de bani acordate de stat într-un cont bancar, ultimul document menționat, extrasul de cont al părintelui titular, va trebui inclus în dosar.

Sunt situații în care adulții pot alege să primească banii acasă, prin intermediul poștașului.

Alocațiile intră de obicei în intervalul 8-10 al fiecărei luni

Alocațiile acordate de către stat ar trebui să fie încasate în primele două săptămâni ale fiecărei luni calendaristice.

De obicei, sumele sunt transferate în conturile bancare ale titularilor în intervalul 8-10 al fiecărei luni.

Data încasării banilor poate fi influențată de circumstanțe, cum ar fi sărbătorile legale, și poate să varieze în consecință.