Săptămâna trecută, nava spaţială s-a întors, după ce a plimbat mostra în condiţii de gravitate zero. Diferenţele constatate sunt majore, în termen de aromă şi gust, scrie BBC.com.

Eşantionul care a rămas pe Pământ are o aromă lemnoasă, "în stilul Ardbeg la această vârstă, cu efluvii de cedru, fum dulce şi oţet balsamic, precum şi de stafide, melasă, caramel, vanilie, portocale, arse", au spus oficialii distileriei. Aceştia au precizat că la testul gustului, au resimţit o tentă "strălucitoare", produsul lăsând pe cerul gurii "o fructuozitate îndepărtată, urme de cărbune şi note aseptice, ducând la un gust persistent, cu arome de fum blând, gudron şi Fudge cremos". Fudge este o prăjitură făcută cu zahăr, unt, lapte, fructe sau nuci.

Eşantionul care a făcut călătoria în spaţiu prezintă, potrivit aceloraşi surse, "o aromă intensă cu indicia de fum antiseptic, cauciuc şi peşte afumat, împreună cu o notă curioasă, cum ar fi Cassis (un lichior de coacăze – n.r.), şi puternice tonuri lemnoase". În ce priveşte gustul, reprezentanţii distileriei au remarcat unul "foarte concentrat, amintind de fructe afumate (prune, cireşe, stafide), combinat cu fum de turbă, mentă, anason şi şuncă afumată".

Dr. Bill Lumsden, director la Ardbeg, a declarat că mostrele sunt evident diferite. "Când am gustat şi mirosit proba venită din spaţiu, am simţit mai mult fum, un set diferit de arome de fum pe care nu le-am întâlnit niciodată aici pe Pământ", a afirmat Lumsden.