Studiourile de animație Pixar vor elimina 14% din forţa de muncă

Studiourile de animaţie Pixar urmează să facă concedieri în rândul a aproximativ 175 de angajați, ceea ce reprezintă aproximativ 14% din totalul forței de muncă, conform unui purtător de cuvânt al companiei-mamă, Walt Disney. Reducerile de personal survin în contextul în care CEO-ul Walt Disney, Bob Iger, se străduiește să își îndeplinească mandatul general de a pune accentul pe calitatea conținutului, mai degrabă decât pe cantitate. Companiile Disney au fost afectate de concedieri și în anul precedent. Totuși, reducerile de personal la Pixar au fost amânate din cauza programelor de producție. Inițial, s-a raportat că ar fi fost disponibilizați 20% dintre angajații studioului de animație.

Bob Iger a revenit în funcția de CEO a Walt Disney la sfârșitul anului 2022. El a depus eforturi pentru a remedia problemele de box-office ale companiei, generând atât din deciziile legate de conținut, cât și din închiderile generate de pandemie. Deşi Disney a cunoscut succes variat în box office cu mai multe francize, inclusiv Marvel Cinematic Universe, compania americană nu a reușit să atragă publicul cu animațiile sale.

Disney a încercat să îmbogățească noul său serviciu de streaming

În timpul închiderii cinematografelor pe perioada pandemiei provocată de coronavirus, Disney a încercat să îmbogățească noul său serviciu de streaming, Disney+, prin extinderea echipei creative și prin lansarea directă a unor filme de teatru pe platforma digitală. Decizia sa a făcut ca părinții să caute noile producții Disney pe platforma de streaming, chiar și atunci când Disney a reluat lansarea filmelor în cinematografe.

Îngrijorând pe mulți fani ai Disney, s-a conturat o percepție că conținutul companiei a devenit prea introspectiv și preocupat de probleme sociale care depășesc interesele copiilor. Ca urmare, niciun film de animație Disney, fie din partea Pixar, fie din partea Walt Disney Animation, nu a depășit pragul de 480 de milioane de dolari americani în încasări globale la box office-ul din anul 2019.

Ca punct de comparație, chiar înainte de izbucnirea pandemiei, „Coco” a generat 796 de milioane de dolari la nivel global, în timp ce „Incredibilii 2” a adus încasări de 1,24 miliarde de dolari la nivel global. „Toy Story 4” a înregistrat încasări de 1,07 miliarde de dolari la nivel global. Cu Bob Iger revenind la conducere, Pixar se va concentra din nou pe lansările în cinematografe și se va îndepărta de producția de seriale scurte pentru Disney+.