UCM Reșița este cea mai veche unitate industrială din Europa

Hidroelectrica a achiziționat UCM Reșița prin intermediul societății Uzina de Construcții Mașini Hidroenergetice.  Potrivit unui comunicat emis de Euro Insol, la data de 11 martie 2024 a fost finalizat Contractul de Vânzare a afacerii UCM Reșița S.A către Uzina de Construcții Mașini Hidroenergetice S.R.L.

Această companie are ca unic asociat pe Hidroelectrica S.A. Procedura de vânzare acoperă toate activele. Know-how-ul, contractele în derulare, brevetele. Și licențele necesare pentru continuarea activității de fabricare, reabilitare și îmbunătățire a hidroagregatelor și echipamentelor auxiliare, alături de aproximativ 450 de angajați.

Conform informațiilor furnizate, UCM Reșița S.A. este cea mai veche unitate industrială din Europa. A fost fondată în anul 1771. Și a proiectat, fabricat și montat peste 90% dintre echipamentele hidroenergetice aflate în exploatarea Hidroelectrica.

Vânzarea a fost implementat de administratorul judiciar

Vânzarea a avut loc ca urmare a unui plan de reorganizare propus, redactat şi implementat de administratorul judiciar. Planul a presupus, printre altele, o amplă reorganizare a activităţii UCM Reşiţa S.A. Inclusiv conducerea societăţii de către administratorul judiciar.

Administratorul judiciar a reuşit menţinerea societăţii în circuitul economic pentru o perioadă de aproximativ 13 ani de zile, procedura insolvenţei fiind deschisă în anul 2011.

„Această tranzacţie reprezintă încununarea eforturilor depuse de administratorul judiciar împreună cu întregul colectiv din cadrul UCM Reşiţa în această perioadă dificilă a insolvenţei care a depăşit 13 ani de zile. Din fericire a fost salvată cea mai veche unitate industrială din Europa, emblematică pentru România şi esenţială pentru sistemul energetic naţional. Mulţumim pe această cale tuturor angajaţilor UCM Reşiţa pentru buna colaborare. De asemenea, urăm succes Hidroelectrica în continuarea activităţii şi dezvoltarea noii companii. Deşi astfel de tranzacţii sunt foarte puţine pe piaţa insolvenţei din România, ne bucurăm că Euro Insol a coordonat o asemenea procedură, demonstrând încă o dată că avem cunoştinţele şi experienţa necesare să conducem şi să salvăm companii din diverse ramuri ale economiei”, a declarat Adrian Munteanu, practician coordonator în cadrul Euro Insol.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, Hidroelectrica a anunțat semnarea unui contract-cadru în valoare de aproximativ 67,9 milioane de lei. Acesta a avut ca obiectiv transferul de afaceri de la Uzina Constructoare de Mașini Reșița (UCMR) către companie, cu scopul de a eficientiza activitatea de mentenanță și retehnologizare.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România și furnizează servicii tehnologice esențiale pentru Sistemul Energetic Național. Compania operează 187 de centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW. Și deține, în plus, un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.