S-a schimbat certificatul COVID! Anunțul momentului pentru milioane de români

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat în cadrul unei conferințe de presă după ședința Guvernului că starea de alertă a fost prelungită pentru încă 30 de zile pe teritoriul României. De asemenea, ministrul a mai spus că au fost luate câteva măsuri de relaxare pentru perioada următoare, respectiv prelungirea programului operatorilor economici, creșterea gradului de ocupare a sălilor și renunțarea la restricțiile impuse pe timpul nopții.

Alexandru Rafila a adăugat că, în urma ședinței, s-a decis includerea în certificatul verde COVID a persoanelor care nu s-au vaccinat împotriva virusului, dar care s-au testat și au un rezultat negativ.

”A fost aprobată hotărârea CNSU (…) Ceea ce trebuie să înțeleagă toată lumea este că încercăm o întoarcere la normalitate și o întoarcele la un parteneriat cu populația. România a luat aceste măsuri care par măsuri de relaxare – prelungirea programului agenților economici cu o oră, mărirea gradului de ocupare a sălilor cu 50% de la 30%, renunțarea la restricțiile de circulație din timpul nopții și un lucru important și un lucru care duce la eliminarea unei descriminări care a existat în mod constant – accesul pe baza certificatului verde COVID care include de data aceasta și testarea”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Diferența dintre măsurile de relaxare luate în această vară și cele luate acum

De asemenea, ministrul Sănătății a vorbit și despre diferența dintre măsurile de relaxare luate în timpul verii și cele luate acum, subliniind că este mai bine să avem măsuri mai puțin restrictive, pe care toată lumea să le respecte, decât să avem măsuri extrem de dure care să nu fie respectate de nimeni.

”Aceste măsuri trebuie să fie primul pas din parneriatul populației, din parteneriatul angajatorilor și operatorilor economici de diferite feluri, cu autoritățile. Consecințele pandemiei, în acest moment, nu pot să fie controlate mai bine decât dacă există acest parteneriat și acestă încredere (…) nu putem ignora ppericolele care urmează. Dorim ca acest trend descendent să continue (…) măsurile de relaxare din timpul verii au fost luate pe un trend crescător constant,a cum ne aflăm pe un trend descendent și sperăm să putem să îl menținem așa, dar pentru aceasta trebuie să înțeleagă toată lumea că trebuie să respectăm regulile – decât să avem reguli extrem de dure, extrem de limitative care nu sunt respectate, este mai bine să avem o anumită relaxare și cu o respectare riguroasă a tuturor acestor reguli.”, a mai declarat Alexandru Rafila.