O serie de informații recente apărute în Ucraina arată că Rusia ar transferat recent în Crimeea peste 20.000 de militari din trupele speciale. Cu toate acestea, ei ar fi venit să dea o mână de ajutor în contextul inundațiilor din ultima vreme, potrivit Avocatului Poporului din Ucraina.

Prezența militară a Rusiei în Ucraina, din ce în ce mai  consistentă

Se pare că Rusia continuă să-şi consolideze prezenţa militară în Crimeea, conform declarației făcute de Liudmila Denisova, Avocatul Poporului din Ucraina, într-o postare pe Facebook. Mai mult, Vladimir Putin și-ar fi dat acordul pentru construcţia unei noi facilităţi care să adăpostească 300 de militari în orașul Feodosia, transmite oficialul ucrainean.

„Potrivit informaţiilor pe care le-am primit, în oraşul Feodosia (din Crimeea), statul ocupant a început să construiască un orăşel pentru 300 de militari”, a explicat Avocatul Poporului din Ucraina, potrivit Agerpres care citează o agenție de presă ucraineană.

Peste 50.000 de militari ruși, staționați în peninsula Crimeea

Recent, sub pretextul ajutorului împotriva inundaţiilor din ultima vreme, Rusia a trimis suplimentar în peninsulă 21.000 de militari din trupele speciale şi 1.367 de echipamente auto şi speciale. Mai mult, în zonă există deja vreo 31.000 de militari care staţionează, a mai spus Liudmila Denisova.

Acesta a evidenţiat că mobilizare de trupe ruseşti în Crimeea ocupată contravine normele dreptului internaţional, mai ales Rezoluţiei Adunării Generale a ONU cu privire la militarizarea Crimeii. Conform serviciului de presă al Ministerului Apărării rus, orăşelul militar din Feodosia se construieşte pentru un regiment aeropurtat, care urmează să fie desfăşurat aici spre sfârşitul anului 2021.

Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a adoptat la 6 iulie o rezoluţie prin care condamnă anexarea Crimeii de către Rusia, precum şi sprijinul acordat de Moscova rebelilor separatişti din Donbas, chemând la eliberarea teritoriilor ocupate ale Ucrainei.

Exerciții militare uriașe ale Rusiei la început de an

În luna martie a acestui an, Rusia a mobilizat la frontiera cu Ucraina aproximativ 100.000 de militari cu tot cu echipamente şi tehnică militară în trei direcţii – lângă graniţa de nord-est a Ucrainei, în estul Ucrainei şi, de asemenea, în Crimeea ocupată. Cu toate că la 22 aprilie, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a dat ordin pentru revenirea trupelor ruse la bazele lor permanente, cea mai mare parte a acestora a rămas lângă graniţa cu Ucraina, cu tot cu echipamentele militare, mai susţin autorităţile ucrainene.

Sursa foto: Wikimedia