Space.com transmite că o nouă exoplanetă a fost descoperită. Cercetătorii i-au pus numele planeta Pi pentru că încheie o orbită completă în jurul stelei sale la fiecare 3,14 zile – aproximarea celebrului număr iraţional „pi”, care defineşte raportul dintre circumferinţa şi diametrul unui cerc.

Un studiu apărut luni în publicația The Astronomical Journal arată că exoplaneta, care a primit numele de catalog K2-315b, gravitează pe orbita unei stele pitice aflate la 186 de ani lumină distanţă de Soare.

Inițial, aceasta a fost identificată în anul 2017, în cadrul misiunii K2 extinse a Telescopului Spaţial Kepler, aparţinând NASA. Ulterior, existența sa a fost confirmată printr-o serie de observaţii derulate în cursul acestui ani an de reţeaua de telescoape terestre SPECULOOS (acronimul pentru „Search for Habitable Planets Eclipsing Utra-cool Stars”).

Ce spun cercetătorii

Coordonatorul studiului anterior menționat, Prajwal Niraula, cercetător în cadrul Departamentului pentru Geoştiinţe, Ştiinţe Atmosferice şi Planetologie al Institutului Tehnologic din Massachusetts (MIT), la Cambridge spune că planeta Pi se deplasează pe orbită cu exactitatea unui ceasornic.

„Toată lumea are nevoie de puţină distracţie în aceste zile”, l-a completat colegul său Julien de Wit, profesor asistent în cadrul aceluiaşi departament din cadrul MIT.

Suprafața este asemănătoare cu cea a Pământului

Niraula şi colegii săi au estimat că planeta K2-315b are 95% din suprafaţa Terrei. Acest lucru sugerează că este vorba de o planetă telurică, însă această ipoteză nu a fost încă verificată pentru că deocamdată nu se cunoaşte masa acestei planete.

Steaua mamă a planetei K2-315b are doar 1/5 din dimensiunea Soarelui şi este mult mai „rece” decât astrul zilei. Ea se află însă pe o orbită extrem de apropiată de steaua sa, condiţii în care temperatura medie la suprafaţă este de aproximativ 177 grade Celsius, conform estimărilor.

„Este o lume prea fierbinte pentru a fi locuită”, susţine Niraula, adăugând în glumă că este „perfectă pentru a coace plăcinte”.

Telescopul orbital Kepler căuta exoplanete folosind „metoda tranzitului” – telescopul înregistra micile fluctuaţii în strălucirea unor stele, fluctuaţii provocate de trecerea prin faţa discului stelar, din perspectiva observatorului spaţial, a eventualelor planete.

Aceeaşi strategie este aplicată şi de succesorul lui Kepler, NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite.