S-a aflat ce au făcut cei de la AstraZeneca pe ascuns. Campania de vaccinare din Australia a fost alimentată în secret cu sute de mii de doze importate din Marea Britanie.

Iar premierul Boris Johnson ar putea avea mari probleme, în condițiile în care țara a fost puternic afectată de pandemia de coronavirus.

S-a aflat ce au făcut cei de la AstraZeneca pe ascuns. Livrări secrete către Australia

Sute de mii de doze de vaccin produs de AstraZeneca au fost transportate pe calea aerului din Marea Britanie în Australia, dar livrările au fost ținute secrete, pentru a evita controversele în Regatul Unit răvășit de consecințele pandemiei de coronavirus.

Debutul campaniei de vaccinare din Australia a fost susținut de 717.000 de doze de vaccin fabricate în Marea Britanie, și nu în alte facilități de producție din Europa, așa cum inițial s-a crezut, anunță The Sydney Morning Herald și The Age.

Iar nevoia Australiei de a se aproviziona cu doze de vaccin din Marea Britanie scoate în evidență dificultățile de a importa din Uniunea Europeană, în contextul în care blocul european a impus un control strict asupra exporturilor.

Este cunoscut acum faptul că nici măcar o doză de vaccin AstraZeneca nu a fost exportată către Australia din Uniunea Europeană.

Primele 300.000 de doze fabricate în Marea Britanie au aterizat pe aeroportul din Sydney în data de 28 februarie – la o lună după ce Comisia Europeană a introdus restricțiile privind exportul de vaccinuri produse de blocul comunitar.

Lot de doze expediat cu cursa de pasageri

Guvernul australian a declarat la ora primirii transportului că proveniența vaccinurilor este ”de peste mări”, de unde s-a presupus că este vorba despre doze fabricate în Europa continentală, un hub major de producție al AstraZeneca.

Un alt lot masiv de vaccinuri a sosit în Australia în martie, prin intermediul unui avion de pasageri al companiei Emirates, la ceva vreme după ce Italia și Comisia Europeană au blocat o cerere a AstraZeneca să expedieze 250.000 de doze în Australia.

Trebuie precizat faptul că Australia mai are de primit o datorie de 3,1 milioane de vaccinuri și a solicitat Comisiei Europene să permită imediat exportul de doze.

Decizia luată de producătorul AstraZeneca de a trimite vaccinuri din Marea Britanie, pentru a evita controversele cu factorul politic din UE, a menținut campania de vaccinare a guvernului australian peste linia de plutire, dar ar putea să îi aducă probleme premierului britanic Boris Johnson.

Oficialii britanici au știut

Spre deosebire de Uniunea Europeană, guvernul de la Londra nu are dreptul direct de a aproba sau respinge exporturile de vaccinuri realizate de AstraZeneca.

Totuși, oficiali guvernamentali britanici au știut despre transporturile de doze către Australia, dar nu le-au menționat niciodată în mod public.

Chiar dacă Marea Britanie a trimis doze de vaccin AstraZeneca teritoriilor sale îndepărtate, precum Gibraltar sau Insulele Falkland, Australia este în prezent cunoscută ca singura țară care a primit doze fabricate chiar în facilitățile de producție britanice.

Marea Britanie are o capacitate proprie de producție, dar este în același timp puternic dependentă de importurile de vaccinuri din Europa și India.