Potrivit apărătorului fostului deputat, hotărârea CCR de miercuri ar urma să intre în vigoare în circa 30 de zile, în luna decembrie. De asemenea, Veronel Rădulescu a afirmat că așteaptă să vadă cum va fi argumentată decizia CCR, pentru a vedea soluțiile pe care i le oferă legea și apoi va acționa.

 „Termenul este de 30 de zile, dar pot să o publice și în trei zile și în 30, iar uneori durează și mai mult. De regulă, nu prea (poate dura mai mult de 30 de zile), dar e posibil, în funcție de volumul de muncă. Nu au un termen fix. Termenele sunt de recomandare la Curtea Constituțională, nu sunt obligatorii. De regulă, cam într-o lună apare în Monitor.

Nu știm deocamdată (ce o să facem). Să vedem decizia Curții, publicată, redactată, și motivată, să vedem considerentele, ce portițe ne oferă, ce soluții și atunci vom analiza toate posibilitățile pe care ni le oferă legea”, a precizat avocatul Elenei Udrea.

Conform deciziei CCR, completurile de cinci judecători de la Înalta Curte au fost constituite necorespunzător, începând din anul 2014, deoarece doar patru din cinci magistrați au fost aleși prin tragere la sorți. Curtea Constiuțională consideră că toți cei cinci judecători trebuie să fie aleși prin tragere la sorți.

Astfel, după ce decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial, Înalta Curte de Casație și Justiției va trebui să o aplice.

Consecința deciziei va fi că toate procesele în curs aflate la completurile de cinci de la ÎCCJ vor fi reluate. Mai mult, cei care au primit sentințe definitive de la Înalta Curte, începând cu anul 2014, le vor putea ataca dacă nu și-au epuizat căile extraordinare de atac prevăzute de Codul de procedură penală.

Printre beneficiari se regăsește și Elena Udrea. Astfel, fosta șefă a Turismului s-ar putea alege cu o cadou uriaș, în preajma sărbătorilor de iarnă, după ce decizia CCR va apărea în Monitorul Oficial, scrie bugetul.ro.