Defense News a obținut o scrisoare conform căreia România și Ucraina își doresc ca aliații occidentali să își întărească prezența militară în Marea Neagră. În ceea ce privește comentariile referitoare la agresiunea Rusiei, potrivit sursei citate, acestea au venit prin intermediul unor scrisori trimise de ambasadorii celor două țări către subcomisia Senatului SUA pentru Cooperare în Europa și Securitate Regională, înainte de audierile de săptămâna trecută privind zona Mării Negre.

„Rusia a stabilit o zonă întinsă de excludere a accesului în Marea Neagră”, a scris ambasadoarea Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, în scrisoarea ei de pe 29 octombrie, adăugând că Rusia folosește zona ca pe o rampă pentru operațiunile sale din Siria.

În același timp, aceasta a mai subliniat faptul că o creștere a militalizării ar pune în pericol o regiune mult mai întinsă. â

„Creșterea militarizării în peninsula Crimeea pune în pericol nu numai țările de la Marea Neagră, ci o regiune mult mai întinsă”, a mai precizat ambasadoarea. Aceasta a mai vorbit și despre îndatorirea NATO, care trebuie să elaboreze planuri de răspuns comun în eventualitatea că Rusia declanșează un atac armat în Marea Neagră.

Defense News mai scrie că secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vizitat luna trecută aliatul NATO România și țările aspirante Ucraina și Georgia, în cadrul unui turneu de reasigurare a aliaților și de încurajare a cooperării la Marea Neagră.

Turneul s-a încheiat la Bruxelles, la sediul NATO, însă nici până acum nici Lloyd Austin, nici secretarul general NATO Jens Stoltenberg nu au dezvăluit planuri privind o creștere a prezenței militare în marea Neagră.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonuli declara atunci că nu există nicio schimbare a operațunilor SUA.

„Nu există nicio schimbare a capabilităților noastre operaționale sau a poziției de descurajare”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, lt-col. Anton Semelroth. „Operăm în Marea Neagră și în multe alte zone în întreaga regiune în baza planurilor obișnuite, ca parte a angajamentului nostru și a reasigurării aliaților NATO și a partenerilor noștri.”

De menționat este faptul că toate aceste discuții au loc în contextul în care tensiunile dintre Moscova și Occident au scăzut la cel mai jos nivel de la Războiul Rece, după anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei Crimeea de la Ucraina și sprijinul pe care îl acordă insurgenților separatiști în estul Ucrainei.

Cererile României

Potrivit sursei citate, România afirmă că deja cheltuiește trei miliarde de dolari pentru extinderea bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu, cu scopul de a putea găzdui mai multe trupe americane și aliate.

Totodată, țara noastră vine și cu o recomandare. Conform documentului, România își dorește ca aliații să creeze o strategie amănunțită pentru Marea Neagră, următoarea propunere fiind să transforme țara noastră într-un hub pentru mari exerciții comune, echipament militar și noi trupe. În prezent, prezența avansată a NATO în regiune constă doar într-un cartier general în România.

„Descurajarea credibilă poate fi asigurată doar printr-o prezență solidă”, se arată în scrisoarea trimisă pe 26 octombrie de ambasadorul român în SUA, Andrei Muraru. „Creșterea prezenței militare americane în România, în toate domeniile – pe uscat, în aer și pe mare – inclusiv o structură SUA de comandă și control.”

„Securizarea flancului estic al NATO într-o manieră unitară și coerentă, de la Marea Baltică la Marea Neagră, prin implementarea unei singure Prezențe Înaintate de-a lungul întregului flanc, care să asigure o apărare mai puternică și să reducă vulnerabilitățile actuale cauzate de incontestabila lipsă de descurajare din regiunea Mării Negre”, se mai arată în scrisoare.

Ucraina pe de altă parte, pe lângă ajutorul american, își mai dorește și să își reconstruiască forțele navale. Totodată, Kievul dorește ca Washingtonul să sprijine prezența NATO în Marea Neagră, asemenea prezenței înaintate a NATO în Marea Baltică.

Reacția Rusiei 

Totodată, o altă recomandare a Ucrainei este „intensificarea prezenței navale prin rotație a NATO în Marea Neagră, pentru a proteja libertatea de navigație și rutele comerciale”.

În condițiile în care politica și istoria complicată a zonei fac dificilă o abordare coordonată regional sau de NATO, unii experți consideră că acțiunile Rusiei pot constitui o forță de coagulare, dacă SUA preia inițiativa. Turcia, aliat NATO, care domină Marea Neagră, a fost mereu reticentă față de o prezență militară occidentală și întreține legături apropiate și complicate cu Rusia.

Rusia nu a primit prea bine vestea. Kremlinul este deranjat de acțiunile Occidentului în marea Neagră. Amintim de declarația lui Vladimir Putin de la data de 1 noiembrie atunci când lideurl rus susținea că este nevoie de întărire a apărării aeriene a țării.

Totodată, el a făcut referire acțiunile militare ale NATO în apropierea granițelor Rusiei. Acestea includ scuturile americane antirachetă din Europa de Est și misiunile tot mai frecvente ale navelor NATO în apropierea apelor teritoriale rusești, în Marea Neagră și Marea Baltică.

În același timp, Rusia a anunţat recent suspendarea misiunii sale de reprezentare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord şi a misiunii NATO la Moscova, după ce Alianţa Nord-Atlantică a retras acreditarea a opt membri ai misiunii ruse la sediul Alianţei, acuzaţi de spionaj.