‘Noile sancţiuni împotriva Iranului, ca şi o potenţială operaţiune militară împotriva acestei ţări, vor fi percepute fără îndoială de comunitatea internaţională ca având drept scop schimbarea regimului de la Teheran’, a afirmat Ghennadi Gatilov.

Declaraţia sa intervine în contextul în care Occidentul sprijină un embargo asupra livrărilor de petrol iranian către statele Uniunii Europene, propus de Franţa ca o nouă măsură de sancţionare a autorităţilor de la Teheran pentru controversatul lor program nuclear.

Diplomaţia rusă consideră inutile noi sancţiuni, în afară de cele adoptate deja de Consiliul de Securitate al ONU vizând interdicţia cooperării militare cu Iranul.

‘În ultimul timp urmărim o tendinţă de agravare a situaţiei privind Iranul. Sancţiunile unilaterale adoptate de statele occidentale depăşesc cadrul deciziilor Consiliului de Securitate al ONU şi au o influenţă negativă asupra populaţiei Iranului şi a economiei acesteia. Asemenea demersuri subminează eforturile comunităţii internaţionale pentru reglementarea programului nuclear iranian’, a afirmat ministrul rus.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că Iranul a demarat producţia de uraniu îmbogăţit la 20% în uzina nucleară de la Fordo, situată în munţi, în apropierea localităţii Qom şi dificil de atacat.

Statele occidentale, care suspectează Iranul că intenţionează să producă arme atomice sub acoperirea unui program nuclear pe care îl declară civil, au adoptat până în prezent şase rezoluţii şi patru serii de sancţiuni împotriva acestei ţări.

Este de aşteptat ca Rusia şi China să blocheze în Consiliul de Securitate al ONU orice noi sancţiuni împotriva Iranului, în ciuda escaladării tensiunilor dintre Teheran şi statele occidentale.
SURSA: Agerpres