Dacă Israelul va trimite arme Ucrainei, își va distruge relația cu Rusia

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei și actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate de la Moscova, a avertizat Israelul că dacă va trimite arme Ucrainei își va „distruge” relaţia cu Rusia.

„Israelul pare să se pregătească să livreze arme regimului de la Kiev. Este un pas foarte imprudent. El va distruge toate relaţiile interstatale dintre ţările noastre. Dacă o astfel de decizie este într-adevăr luată, Israelul ar avea motive să-i declare pe Bandera şi Şuhevici eroii săi”, a scris Dmitri Medvedev pe contul său de Telegram.

El s-a referit la Stepan Bandera și la Roman-Taras Şuhevici, care sunt considerați de unii ucraineni drept eroi care au luptat pentru independenţa Ucrainei, în timp ce alte persoane îi consideră criminali de război anti-semiţi, implicaţi în uciderea a până la 100.000 de evrei şi polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Stepan Bandera a fost un politician ucrainean, lider al mișcării de renaștere națională din Ucraina de Vest, conducător al Organizației Naționaliștilor Ucraineni. A fost asasinat în 1959. Roman-Taras Şuhevici a fost comandantul naționalist al Batalionul Nachtigall, un hauptmann al batalionului de poliție auxiliar german Schutzmannschaft 201. El a fost, totodată, liderul militar al Armatei Insurgente Ucrainene (UPA) și unul dintre organizatorii masacrelor din Galiția-Volinia, unde au fost uciși aproximativ 100.000 de polonezi. A decedat în 1950.

În cadrul aceleiași postări, Dmitri Medvedev a acuzat, din nou, Ucraina că ar fi nazistă, aceasta fiind una dintre justificările Guvernul de la Moscova pentru izbucnirea războiului din țara vecină. O purtătoare de cuvânt a premierului israelian Yair Lapid a anunțat că afirmaţiile făcute de Dmitri Medvedev nu vor fi comentate de cabinetul său.

Nahman Shai crede că Israelul ar trebui să ofere asistență militară Ucrainei

Potrivit agenției ruse de presă Interfax, ministrul Diasporei din Israel, Nahman Shai, a spus anterior că ţara sa ar trebui să înceapă să ofere asistenţă militară Ucrainei, în contextul în care Iranul ar fi furnizat deja rachete balistice Rusiei.

Vă amintim că, în trecut, Ucraina a cerut Israelului să o sprijine pentru a opri războiul cu Rusia, în contextul în care Guvernul de la Ierusalim și şi Guvernul de la Moscova au relaţii bune. Până acum, însă, autorităţile israeliene şi-au limitat cooperarea cu Ucraina în ceea ce privește ajutor umanitar şi livrări de materiale neletale pentru a menaja relaţia lor cu Guvernul de la Moscova, notează agenția France Presse. Israelul a devenit, totodată, un refugiu pentru criticii Kremlinului, celebrităţi ruse s-au mutat acolo de la începerea „operațiunii speciale a armatei ruse în Ucraina”.

De altfel, în luna mai, Guvernul de la Ierusalim nu a permis Guvernului de la Berlin să furnizeze rachete antitanc Ucrainei, care, deși au fost fabricate în Germania, au tehnologie israeliană şi sunt sub licenţă israeliană. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Israel a spus atunci că ţara sa va furniza Ucrainei doar echipamente militare neletale.