Gazprom, gigantul energetic controlat de statul rus va sista livrarea de gaz catre Ucraina incepand cu data de 1 ianuarie, daca pana atunci nu va fi semnat un nou contract, a declarat un purtator de cuvant al companiei.

„Vrem sa evitam un astfel de scenariu. Intentionam sa cadem de acord pe aceasta tema pana la sfarsitul acestui an, insa e de inteles ca nu putem livra gaz fara un contract”, a declarat Sergei Kupriyanov, citat de agentia Interfax.

Potrivit lui Kupriyanov, negocierile dintre Rusia si Ucraina sunt tinute in loc de problema unei datorii insemnate.

Declaratia lui Sergei Kupriyanov vine la numai doua zile dupa de presedintele rus, Dmitry Medvedev a cerut Ucrainei sa plateasca datoriiile in valoare de 2,4 miliarde de dolari pe care le ara fata de Gazprom.

O alta disputa intre cele doua state pe tema gazului livrat in Ucraina a dus la o intrerupere temporara in cateva state europene in luna ianuarie 2006, intrucat majoritatea cantitatii de gaz importata de Europa din Rusia trece prin Ucraina.

In replica, Naftogaz, compania energetica detinuta de statul ucrainean a precizat ca nu are datorii fata de Gazprom, ci doar 1,26 miliarde de dolari datorie fata de RosUkrEnergo, companie intermediara intre Rusia si Ucraina in domaniul schimnului de gaz.

Sursa: France 24