Aceasta ar urma să fie cea mai ambiţioasă privatizare realizată în Marea Britanie după ce în anii 90 John Major a spart şi a vândut compania naţională de căi ferate. Analiştii estimează că Royal Mail ar putea valora între trei şi patru miliarde de lire sterline.

Potrivit surselor citate de Financial Times, guvernul britanic înclină spre varianta flotării la bursă dacă condiţiile de pe pieţele financiare se îmbunătăţesc. De asemenea, sunt acceptabile şi variante care ar implica preluarea de către un fond de investiţii.

‘Nu vedem de ce această companie nu ar putea derula un IPO. Royal Mail este privită cu afecţiune de către public. Acest lucru ar putea fi util în cazul unei cotări publice iniţiale’, a declarat pentru FT o sursă din apropierea procesului de vânzare.

Procedura de privatizare ar urma să demareze prin vânzarea unui prim pachet de acţiuni, urmând ca un nou pachet să fie vândut ulterior. Angajaţii Royal Mail ar urma să primească cel puţin 10% din acţiuni.

Coaliţia guvernamentală a adoptat deja un act legislativ pentru a privatiza Royal Mail. Un pas important a fost făcut săptămâna trecută, când Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru ca guvernul britanic să preia fondul de pensii al Royal Mail, care are active în valoare de 28 de miliarde de lire sterline şi datorii în valoare de 37,5 miliarde de lire sterline, rezultând un deficit de 9,5 miliarde de lire sterline. De asemenea, guvernul britanic a primit aprobarea de a şterge un miliard de lire sterline din datoriile în valoare de 1,7 miliarde de lire sterline ale Royal Mail.

Royal Mail are o cifră de afaceri anuală de nouă miliarde de lire sterline, însă în ultima vreme marja sa de profit a fost afectată de email şi social media. În perioada aprilie-septembrie 2011 compania a înregistrat un profit operaţional de 67 milioane lire sterline.
Sursa: Agerpres