Dragoş Tănase a explicat că în momentul de faţă este parcursă o procedură la Ministerul Mediului.

‘Sperăm să terminăm această procedură şi să obţinem toate avizele necesare pentru a începe construcţia proiectului’, a spus directorul general al RMGC.

Întrebat dacă este un pas înainte în demararea proiectului minier vizita efectuată luni la Roşia Montană de şeful statului, Tănase a afirmat că paşi înainte se fac atunci când se primesc avizele, şi nu când se fac declaraţii.

‘Sperăm undeva la anul să primim autorizaţia de construcţie, după care o să avem cam doi ani – doi ani şi jumătate de construcţie a minei, deci, undeva, în 2014-2015 o să putem să vă invităm pe toţi să asistaţi la turnarea primului lingou de aur în Roşia Montană’, a precizat Dragoş Tănase.

În ceea ce priveşte o posibilă renegociere a contractului, Tănase a spus că compania este deschisă să participe la orice discuţie.

‘Noi avem un argument foarte puternic – faptul că noi deja, în structura actuală a contractului, generăm suficiente beneficii economice pentru statul român, mai mari decât media mondială. Vom participa la orice discuţie, vom explica acest lucru şi, evident, vom sta la aceeaşi masă, vom ajunge la un dialog’, a conchis Dragoş Tănase.

Nu la fel de optimist în privinţa demarării proiectului s-a arătat unul din cei mai cunoscuţi localnici din Roşia Montană care se opune acestuia. Fost inginer minier, Eugen Cornea, vicepreşedinte al Fundaţiei Culturale Roşia Montană, a declarat luni, pentru AGERPRES, că este ferm convins că ‘proiectul nu se va face niciodată, pentru că acest proiect este o aberaţie şi nicio ţară civilizată nu poate să accepte aşa ceva’.

‘Dacă preşedintele Traian Băsescu vrea să facă proiectul, îi propun să facă proiectul la Cotroceni şi iaz de decantare în Herăstrău’, a spus Cornea, care s-a numărat printre liderii comunităţii locale care s-au întâlnit luni la Roşia Montană cu şeful statului.

Traian Băsescu a avut discuţii, la sediul Primăriei Roşia Montană, timp de peste o oră, separat, atât cu susţinători ai proiectului, cât şi cu opozanţi ai acestuia. Cei adunaţi în centrul localităţii, în faţa Primăriei, au scandat lozinci cum ar fi ‘Vrem minerit’ sau ‘Hoţii’, prin care îşi arătau susţinerea sau, respectiv, opoziţia faţă de proiect. Numeric, cei mai mulţi erau angajaţi ai companiei, deci susţinători ai demarării proiectului. La un moment dat, din cauza îmbrâncelilor între unii dintre participanţi, jandarmii au fost nevoiţi să intervină pentru calmarea spiritelor.
Tot luni, profitând de vizita preşedintelui Traian Băsescu la Roşia Montană, unul dintre liderii de sindicat i-a înmânat şefului statului şi o listă cu 2.500 de semnături în favoarea proiectului.

În opinia şefului statului, ar fi o greşeală ca România să nu înceapă astfel de proiecte.

‘Chiar cred în acest proiect. Şi cred că a venit timpul să ne exploatăm aurul, cuprul, argintul cu mijloace tehnologice moderne, pentru că preţurile, nu ne uităm la vârfuri, şi la aur, la argint, la cupru, ne permit, acum bazat şi pe tehnologii noi, să exploatăm fără subvenţii’, a afirmat, luni, la Roşia Montană, Traian Băsescu.