Cea mai usturatoare scumpire pe care o vor resimti internautii dupa 1 noiembrie este cea pentru conexiunile facute in week-end si sarbatorile legale, majorarea fiind de 450%. In aceste zile un minut stat pe Net va costa 0,09 USD, adica exact tariful perceput in timpul saptamanii, si ziua, si noaptea.
Pana acum, „raiul” internautilor era palierul orar cuprins intre 10 seara si 7 dimineata. Scumpirile vor lovi si aici, rezultand aproape o dublare a tarifelor: un minut de conectare va costa 120 de lei, in loc de 64 de lei, cat este tariful actual.
Conexiunile prin dial-up nu sunt, din fericire, unica solutie de conectare la Internet. Alternative la indemana utilizatorilor casnici sunt serviciul Zapp sau legaturile prin cablu. Prin Zapp, viteza de transfer este buna (practic, mult mai mare decat in cazul conexiunilor dial-up), iar preturile rezonabile. Tarifarea se face atat in functie de volumul de date traficat, cat si in functie de durata de navigare, a doua varianta fiind recomandabila celor care nu sunt heavy-useri.
Mai importanta decat viteza maxima de conectare este constanta acesteia, de fapt media dintre varfuri si caderi (time-out). Desi conexiunea se face de fiecare data la 230 kbps, viteza medie de download prin Zapp variaza intre 96 si 120 kbps, ceea ce oricum este foarte bine in comparatie cu majoritatea ofertelor de dial-up sau chiar cablu (este vorba de abonamentele mai ieftine care nu garanteaza largimea de banda).
Cei mai multi furnizori ofera conexiuni dial-up cu viteze de 45 -50 kbps, viteza medie de download fiind cam de 16 – 40 kbps. O asemenea viteza se poate obtine chiar si in cazul serviciului gratuit Xnet, atat ziua, cat si noaptea. Cu precizarea ca, in cazul Xnet, pe timp de noapte, prinderea unei linii libere este destul de problematica. Aglomeratia utilizatorilor nu afecteaza insa viteza de transfer.
Alexandru Hurdubaie, director general Xnet, furnizorul cu peste 190.000 de abonati, apreciaza ca aceasta „nu va afecta numarul utilizatorilor de dial-up, indiferent daca au cont gratuit sau daca platesc abonament.” De fapt, „principala influenta va fi asupra volumului de trafic”, adauga Hurdubaie.
Pentru cei care vor sa aiba o legatura permanenta, exista si solutia conexiunii prin cablu. Cel mai ieftin abonament de acest gen este oferit de Astral, valoarea sa lunara fiind de 29 USD. Ce primeste utilizatorul in schimbul acestei sume este un canal de 128 kbps partajat intre 20 de conexiuni.
Desigur, exista si varianta cumpararii de banda garantata, obtinandu-se viteze de navigare de pana la 800 kbps pentru conexiuni metropolitane, insa asemenea servicii costa intre 100 si 150 USD, ceea ce pentru utilizatorii casnici este destul de mult.