"Regia va pierde în 2011 o serie întreagă de fonduri de vânătoare din cauza expirării contractelor pe care le avem încheiate şi a noii metodologii din Legea Vânătorii. Din cele 519 fonduri de vânătoare pe care le avem acum în administrare vom rămâne cu circa 350. Sperăm însă să rămânem cu cele mai bune", a precizat şeful Romsilva.

Solovăstru consideră că interesul mare pentru aceste fonduri de vânătoare din partea proprietarilor privaţi denotă faptul că Romsilva le-a îngrijit şi administrat corespunzător.

Potrivit noilor reglementări, proprietarilor de teren care deţin peste 50% dintr-un fond de vânătoare li se atribuie în mod direct administrarea acestuia.

"Acum, în cazul proprietarilor de teren care au peste 50% din fondul de vânătoare ca suprafaţă atribuirea se face direct. Deşi, noi, ca administratori ai statului avem aceste suprafeţe, în multe locuri suntem limitaţi, pentru că nu facem parte din categoria aceasta, intrăm numai la gestionari consacraţi", a spus Valerian Solovăstru.

Potrivit sursei citate, activitatea de vânătoare va înregistra o cădere categorică în 2011 prin pierderea unor fonduri de vânătoare, dar şi o scădere semnificativă a încasărilor. ‘Ne vom restrânge semnificativ activitatea de vânătoare în acest an, dar ne vom axa şi vom performa pe ceea ce va rămâne’, a menţionat directorul general al Romsilva.

Anul trecut, încasările RNP din activitatea de vânătoare au fost de 3,37 milioane euro plus încă 1,5 milioane lei, fiind valorificată la export o cantitate de circa 307 tone carne de vânat şi 56.000 bucăţi vânat viu – fazani, iepuri – cu circa 2.000 de bucăţi mai mult decât în 2009.

‘Mai avem la ora actuală solicitări din partea partenerilor consacraţi pentru vânătoarea la urs, cocoş de munte, dar şi pentru căprior, cerb lopătar, în funcţie de sezon, deşi majoritatea contractelor expiră în martie şi aprilie’, a explicat Valerian Solovăstru. Acesta a adăugat că tarifele de vânătoare vor rămâne la acelaşi nivel şi în 2011.

În ceea ce priveşte activitatea din silvoturism, şeful Romsilva a menţionat că vor fi scoase la vânzare în acest an doar acele construcţii care nu sunt în fond forestier proprietate publică a statului.

‘Nu vom vinde şi cabanele de vânătoare, deşi sunt presiuni în acest sens. Vrem însă să scoatem la vânzare, prin licitaţie, doar acele construcţii care nu sunt în fond forestier proprietate publică a statului’, a menţionat reprezentantul regiei.

Anul trecut activitatea din silvoturism nu a adus încasări semnificative regiei, deoarece Romsilva poate asigura doar cazarea în cabanele proprii, nu şi masă, din această cauză fiind preferate pensiunile agroturistice.

"Deşi avem tarife mai competitive la cazare în cabanele proprii, putem oferi doar locuri pentru dormit, nu şi mâncare. Noi am încercat însă să ne diminuăm chetuielile de întreţinere a acestor cabane cazând personalul silvic care se afla în teren. Noi, în aceste locaţii, nu am mai făcut investiţii serioase de ani buni, în schimb pensiunile agroturistice s-au dezvoltat foarte mult în ultimii ani", a explicat directorul general al regiei.

La ora actuală, Romsilva mai are în reţea 178 de cabane care funcţionează, 27 fiind închiriate prin agenţii de turism, iar restul sunt la dispoziţia direcţiilor silvice şi la nivel central.

RNP-Romsilva funcţionează din 2010 sub autoritatea Ministerului Mediului şi Pădurilor şi administrează 3,3 milioane hectare de pădure proprietatea statului şi aproape un milion de hectare de pădure din proprietate privată.
Sursa: Agerpres