El a relatat istoricul Romgaz în această asociere, după ce, în iulie 2010, Lukoil Overseas împreună cu compania Vanco International, devenită ulterior Panatlantic, au fost declarate câştigătoarele licenţei de explorare-dezvoltare şi exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi în perimetrele EX-29 Est Rapsodia şi EX-30 Trident.

La data de 19 iulie 2012, Romgaz a semnat un acord de Farm-Out cu cele două companii, devenind co-titular de acord petrolier, cu o cotă de 10% din drepturile şi obligaţiile celor două perimetre. Ulterior, Romgaz a ieşit din acordul petrolier pentru perimetrul Est Rapsodia.

"În ceea ce priveşte perimetrul Trident, programul de lucrări minimal din faza I, trei ani, obligatorie, şi faza II, doi ani, opţională, a fost îndeplinit, iar în prezent se află în derulare perioada de extindere a fazei a doua de explorare. Această extindere a fost necesară în vederea executării unor lucrări suplimentare de reprocesare, analize complexe de carotă şi reinterpretarea şi integrarea datelor geologice şi geofizice disponibile până în prezent", a mai spus oficialul Romgaz.

În perimetrul Trident au fost săpate două sonde, din care sonda Lira 1X a relevat o descoperire de gaze naturale de circa 30 de miliarde de metri cubi, potrivit lui Pavlovschi.

"Evaluarea şi integrarea rezultatelor, precum şi calculul fezabilităţii economice, au confirmat că există un potenţial semnificativ dincolo de volumul de gaze din domeniul Lira. Astfel, membrii asocierii derulează planificarea posibilului foraj al unor noi sonde de explorare şi evaluare în vederea deschiderii mai multor prospecte, similare descoperirii Lira şi, dacă rezultatele vor fi pozitive, ar putea oferi mai multe oportunităţi de explorare în blocul EX-30 Trident. De asemenea, se încearcă prin aceste lucrări asigurarea volumelor de resurse pentru etapele viitoare, care să securizeze opţiunile de dezvoltare şi producţie", a continuat directorul Romgaz.

El a mai spus că, în semestrul întâi din 2017, producţia totală de gaze a Romgaz a fost de 2,56 miliarde de metri cubi, în plus cu 16,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 3,7% mai mare faţă de buget. În trimestrul al doilea, producţia a fost mai mare cu 49% faţă de perioada similară din 2016

"Performanţa bună din acest an este datorată creşterii cererii de gaze, care a permis optimizarea valorificării gazelor şi o bună gestionare a stocurilor", a arătat Pavlovschi.

Aceasta după o diminuare cu 24% a producţiei în 2016, care a fost un an special, cu nişte condiţii vitrege în piaţă, cadrul de reglementare imprecis pentru constituirea stocurilor minime de gaze, cadrul fiscal nefavorabil producătorilor, temperaturi ridicate şi cantitatea relativ mare de gaze proprii stocate la sfârşitul iernii 2015/2016, a mai susţinut reprezentantul Romgaz.