Înainte de acest acord, Lukoil deţinea 80% din aceste proiecte, iar compania americană Vanco deţinea 20%. Pe lângă pachetul de 8% transferat de Lukoil, Vanco a transferat şi ea către Romgaz un pachet de 2%, astfel că în prezent Romgaz deţine 10% din proiectele derulate de Lukoil în sectorul românesc al Mării Negre.

Blocurile Est Rapsodia şi Trident sunt localizate sub ape cu adâncimi între 90 şi 1.000 metri, la o distanţă de 60-100 kilometri de coastă. Lukoil Overseas a deschis un birou la Bucureşti pentru a administra aceste proiecte.
În luna septembrie a acestui an, Lukoil Overseas a început studiile seismice la blocurile petrolifere Est Rapsodia şi Trident. Lukoil Overseas a precizat atunci că studiile seismice, care vor continua până în luna noiembrie, sunt efectuate de compania CGGVeritas şi acoperă o suprafaţă de aproximativ 2.000 de kilometri pătraţi.

Citiţi şi: ExxonMobil vrea să înceapă forajul în Marea Neagră. Licitaţie pentru un contract de până la 750 mil. euro

În iulie 2010, România a atribuit două concesiuni de exploatare petrolieră în platoul continental al Mării Negre recuperat în urma deciziei Curţii Internaţionale de Justiţie. Agenţia naţională a resurselor minerale (ANRM) a informat că firmele care au câştigat apelul de oferte lansat la sfârşitul lui 2009, Lukoil Overseas-Vanco International (ruso-american) şi Melrose Resources-Petromar Resources (britanico-român), vor avea dreptul de a explora, dezvolta şi exploata două perimetre.

Sursa: Agerpres