Institutul Naţional de Statistică are veşti bune pentru români: veniturile unei familii au crescut cu 600 de lei pe lună, în medie, faţă de anul trecut. Realitatea stă însă puţin altfel: oamenii nu rămân cu mare lucru de pe urma acestei majorări, pentru că şi cheltuielile au crescut cu 500 de lei faţă de anul trecut. Practic, jumătate din buget se duce pe facturi şi pe mâncare, cu 15% mai mult față de media europeană.

Datele statistice arată că salariile cresc în România. Diferenţa între 2018 şi 2019 este de 600 de lei, astfel că salariul mediu a ajuns la 4700 de lei pe lună. Când ne uităm însă şi la cheltuieli, observăm că românii s-au bucurat de banii primiţi şi nu au dorit să-i pună deoparte. Cheltuielile au crescut cu 500 de lei în acest an faţă de 2018.

Cele mai importante cheltuieli din buget sunt cele de consum: mâncare sau facturi. Dacă în cazul europenilor, banii se duc pe mobilă sau mese la restaurant, în România sunt cheltuieli mai mari pe tutun, alcool sau pe abonamentele de telefonie şi internet, potrivit stirileprotv.ro.

În vara lui 2018, o familie din România cheltuia 770 de lei lunar pe mâncare. Anul acesta, suma a crescut la 824 de lei. Facturile s-au majorat şi ele, la fel preţul hainelor şi transportul. O parte dintre aceste majorări sunt cauzate de inflaţie, potrivit datelor INS. De doi ani şi jumătate, România are inflaţie anuală medie de 4%, luna de lună. Economiştii prevăd că majorările de preţuri vor continua şi în această toamnă.