Autorităţile bulgare ar putea confisca aproape 35.000 de autoturisme conduse de români în momentul în care acestea intră în ţară, scrie sâmbătă cotidianul bulgăresc Monitor. Este vorba de autoturismele înscrise pe numele unor bulgari săraci, în majoritatea cazurilor de etnie romă.

De ani de zile mii de români conduc autoturisme înmatriculate în Bulgaria, folosind procure emise de proprietarul oficial, cetăţean bulgar. Asta pentru că taxele de prima înmatriculare în Bulgaria sunt de opt ori mai mici, în medie, faţă de cele din România.

Autoturismele sunt înmatriculate pe numele unui bulgar care primeşte pentru acest serviciu între 25 şi 50 de euro. În schimbul acestei sume, el semnează o procură cu care românul poate să conducă liniştit maşina. Schema este ilegală, dar autorităţile fiscale din Bulgaria au început recent să inspecteze persoanele care au pe numele lor mai multe maşini. În majoritatea cazurilor o asemenea maşină nu costă mai mult de 2.500 euro. Dar sunt persoane cu sute de autoturisme pe numele lor. Asta înseamnă că, dacă cineva are 100 de maşini de câte 2.500 euro fiecare şi în acelaşi timp este şomer, persoană respectivă a ascuns venituri de 250.000 de euro şi va fi acuzată de evaziune fiscală. În acest caz, proprietarul celor 100 de maşini va trebui să plătească în jur de 50.000 de euro pentru veniturile ascunse de 250.000 de euro. În cele mai multe cazuri aceste persoane nu au nimic în afară de maşinile pe numele lor, aşa că în momentul în care un asemenea autoturism va intra în Bulgaria acesta va fi confiscat de stat, scrie Monitor. Ziarul precizează că se aşteaptă că mulţi români să rămână facă maşinile lor cu plăcuţe bulgăreşti în perioada minivacanţei de 1 mai şi de sărbătorile de Paşti (1-6 mai) când vor vizita litoralul bulgăresc.

Cotidianul mai scrie că recordul la numărul de maşini înscrise pe numele unei persoane este deţinut de un tânăr de 21 ani din oraşul Ruse care deţine pe hârtie 712 autoturisme. În afară de aceste afaceri, tânărul lucrează la o spălătorie auto. În Ruse sunt cel puţin 10 persoane cu între 200 şi 300 de autoturisme pe numele lor, situaţia este similară şi în alte oraşe din nordul Bulgariei, precum Vidin, Silistra şi Dobrici.
SURSA: AGERPRES