Un anunț important pentru toți românii a fost transmis de comisarul responsabil pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie al Uniunii Europene, Dimitris Avramopoulos. Aflat la Bucureşti, la reuniunea ministerială UE – SUA a miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor Interne, acesta a dezvăluit că România va intra curând în Schengen.

„România va intra în curând în Spaţiul Schengen”, a declarat oficialul UE, citat de Europafm. El a mai spus că „negocierile pentru ca românii să intre în Statele Unite ale Americii fără viză sunt pe ultima…milă”.

Potrivit comisarului UE, țara noastră ar putea intra în Spaţiul Schengen  până la sfârşitul mandatului actualei Comisii Europene, adică până la 31 octombrie.  „Deşi acest aspect nu face parte din discuţiile noastre, aş vrea să transmit un mesaj clar prietenilor noştri români că foarte curând România va deveni membră a spaţiului Schengen. Fiind responsabil din punct de vedere politic pentru aceasta, am lucrat îndeaproape cu autorităţile române. România a îndeplinit toate obligaţiile. Mai sunt câteva aspecte, mai ales tehnice, dar şi practice. Nu suntem foarte departe de această zi. (…) Suntem foarte aproape. Nu e o chestiune de timp, ci de a îndeplini toate detaliile rămase. (…) Acelaşi lucru este valabil şi pentru Bulgaria şi pentru Croaţia”, a transmis Avramopoulos.

Comisarul european a vorbit și despre vizele pentru Statele Unite. „În ceea ce priveşte Visa Waiver, lucrăm la acest aspect şi am stabilit o cooperare cu SUA. Cred că nu este departe ziua în care vom realiza acest lucru” a transmis Dimitris Avramopoulos.