România va închide producţia pe cărbune până în anul 2032, a confirmat clar ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Virgil Popescu: România şi-a asumat, fără tăgadă, anul 2032, de scoatere a cărbunelui

În plus, termenul pentru trecerea în conservare a celor două unităţi de la Rovinari a fost devansat în luna iunie. Ministrul a dat asigurări că nu vorbim de niciun fel de disponibilizare.

„Prin PNRR aveam obligaţia să facem această lege a decarbonării, prin PNRR s-a replicat, în oglindă, acest plan de restructurare aprobat al CE Oltenia, în legea decarbonării, ceea ce este foarte important România şi-a asumat, fără tăgadă, anul 2032, de scoatere a cărbunelui”, a afirmat Virgil Popescu pentru Prima News.

Anul 2032 este un termen suficient de lung pentru a nu periclita sistemul energetic naţional şi pentru ca forţa de muncă de acolo să meargă în altă zonă, a adăugat demnitarul.

La finalul lui 2022, trebuia să se treacă în conservare două unităţi, ca parte a planului de restructurare al CE Oltenia: unitatea 3 şi 7 Rovinari.

„Fiind o criză energetică, la sfârşitul anului trecut am prelungit, nu le-am trecut în conservare până în 30 septembrie, aceste două unităţi, din discuţiile cu Comisia Europeană, termenul de 30 septembrie se devansează în cursul lunii iunie, discutând cu compania şi neexistând probleme vizavi de această punere în conservare. Nu închidere, nu tăiere”, a precizat Virgil Popescu.

Nu vor avea loc disponibilizări la unităţile de la Rovinari

Pentru punerea în conservare a unităţilor de la Rovinari „nu vorbim de niciun fel de disponibilizare”, a mai declarat ministrul Energiei.

Virgil Popescu a adăugat că a fost o soluţie foarte bună că aceste două unităţi au fost ţinute în exploatare în această iarnă.

„România nu a avut absolut nicio problemă, în această iarnă, cu criza energetică, nici cu energia electrică nici cu gazele naturale”, a afirmat ministrul Energiei.

CEO Oltenia şi-a asumat prin planul de restructurare că din 2026 va avea doar trei unităţi de producere a energiei pe bază de cărbune, împreună cu două cariere care vor deservi aceste trei unităţi, care vor rămâne la dispoziţie până în 2030, aproximativ 40% din producţie, a mai explicat Virgil Popescu.