România va introduce certificatul de vaccinare propus de Uniunea Europeană! Primii pași pentru realizarea documentului digital au fost deja făcuți.

Cerfiticatul de vaccinare trebuie să fie finalizat până la un anumit termen pe care Uniunea Europeană l-a cerut.

România va introduce certificatul de vaccinare! Se acționează la cerințele UE

România a început demersurile pentru realizarea certificatului verde de vaccinare. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu.

Baciu a fost foarte sărac în detalii, dar a precizat că nu este vorba despre un certificat ce va fi folosit doar intern.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Andrei Baciu spune că este vorba despre un demers comun al mai multor instituții, precum Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, INSP și STS.

“Este un demers european și România a început de mai mult timp. E un proces de pregătire mai amplu și chestiuni tehnice”, afirmă Baciu.

Iohannis și Cîțu s-au declarat împotrivă

Andrei Baciu și Valeriu Gheorghiță au confirmat că este vorba despre certificatul verde de vaccinare agreat la nivelul Uniunii Europene și au spus că nu s-a discutat și despre un certificat folosit pe plan intern.

Întrebat în cât timp trebuie să fie gata certificatul verde de vaccinare, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a precizat că este vorba despre luna iunie, acesta fiind deadline-ul dat la nivel european.

“Este într-adevăr la începutul lunii iunie, dar au fost câteva state care au solicitat șase săptămâni ca să poată armoniza sistemele pe care le au în momentul de față cu sistemul european”, a adăugat și reprezentantul STS, potrivit antena3.ro.

Trebuie precizat că atât Președintele Klaus Iohannis, cât și Premierul Florn Cîțiu, s-au declarat în mai multe rânduri până acum împotriva introducerii unui pașaport valabil pentru cei care s-au vaccinat împotriva Covid-19.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu.