Soluri afectate în România! Solurile din ţara noastră, dar și din Europa, se degradează continuu

Soluri afectate în România! Peste 60% din solurile europene sunt nesănătoase și se degradează continuu. România este puternic afectată de acest fenomen. Uniunea Europeană (UE) înregistrează pagube de peste 50 de miliarde de euro din această cauză.

Dan Motreanu (PNL), fiind conștient de gravitatea situației, va discuta despre această problemă în grupul său PPE. Va depune amendamente la propunerea Comisiei Europene (CE) privind protejarea solurilor.

El a participat vineri, 27 octombrie 2023, la lucrările Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, unde Curtea de Conturi a prezentat rezultatele analizei eforturilor UE pentru gestionarea durabilă a solului.

El recomandă comisiei să revizuiască și să raporteze cu privire la nivelul de ambiție al standardelor de ecocondiționalitate și să raporteze cu privire la direcționarea măsurilor PAC către cele mai presante probleme locale sau regionale legate de sol.

Ce probleme înregistrează UE în zona agricolă?

Soluri afectate în România! Potrivit spuselor sale, auditul indică următoarele:

Politica Agricolă Comună dispune de o serie de instrumente menite să încurajeze îmbunătățirea gestionării solului. Spre exemplu, standardele de ecocondiționalitate sau măsurile voluntare, cum ar fi sprijinirea investițiilor în agricultura de precizie. Totuși, statele membre din UE și comisia nu au elaborat măsuri țintite către regiunile cu soluri degradate. Nici nu au asigurat finanțare suficientă pentru o gestionare durabilă a solului.

Nu s-au îndeplinit obiectivele Directivei privind Nitrații din lipsa datelor pentru indicatorii-cheie privind utilizarea gunoiului de grajd. De asemenea, statele membre din UE au finanțat prea puține măsuri de gestionare a gunoiului de grajd.

Din cauza „cerințelor adesea neambițioase ale standardelor și a direcționării limitate la nivel național”, instrumentele europene disponibile nu au fost utilizate suficient. Totuși, există posibilități considerabile de îmbunătățire a sănătății solului.

„Pentru mine și PPE, aceste concluzii arată clar o lipsă de informare suficientă la toate nivelurile de decizie europene privind importanța solurilor sănătoase, o delăsare din partea Comisiei privind prioritizarea unei gestionări durabile a acestei resurse neregenerabile în politicile europene și o lipsă de direcționare a fondurilor și măsurilor către zonele care au cea mai mare nevoie”, a scris, vineri, Dan Motreanu pe contul lui de Facebook.