România se poziţionează ca hub regional într-unul dintre cele mai ambiţioase programe ale organizaţiei – Agenda 2030. Afirmația a fost făcută de Laszlo Borbely, consilier de stat şi coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, în cadrul videoconferinţei „Realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă printr-o tranziţie durabilă şi justă: provocări şi răspunsuri la COVID-19”.

Borbely a arătat că la 75 de ani de la înfiinţarea ONU, România a atins acest obiectiv, menționând că există o Strategie naţională pentru dezvoltare durabilă şi că a fost finalizat cadrul instituţional de implementare prin înfiinţarea Comitetului Inderdepartamental şi a Consiliului Consultativ.

La rândul său, șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a menționat că România susţine pe deplin necesitatea materializării principiilor Agendei 2030 atât la nivel naţional, cât şi local, răspunzând astfel direct nevoilor, intereselor şi preocupărilor cetăţenilor.

Adinba Vălean, care a participat și ea la eveniment, a prezentat mecanismele financiare puse la dispoziţie de Comisia Europeană pentru redresarea economică după COVID-19, precum şi priorităţile de acţiune pentru perioada următoare. Comisarul european pentru Transporturi a arătat că 750 de miliarde de euro au fost alocaţi prin planul de redresare economică – Next Generation EU, bani prin care statele membre vor putea finanţa propriile priorităţi destinate redresării, în baza recomandărilor din Semestrul European.