România nu va fi niciodată independentă energetic

Potrivit spuselor sale, planurile actuale de a obține rapid independența energetică a României sunt ridicole deoarece acestea presupun sacrificii economice mari, precum cele făcute în anii 80, când Nicolae Ceaușescu a vrut să plătească datoria externă a României.

„Independenţa energetică este un ţel pe care, în ultimii 30 de ani, îl reluăm o dată la 10 ani. Este un ţel cel puţin ridicol, ca să nu spun mai mult.

România nu este şi nici nu va fi niciodată independentă energetic. Cred că nici n-ar trebui să ne dorim atât de mult să fim independenţi energetic, întrucât sacrificiile sociale şi economice ar fi foarte mari.

Ar fi de genul sacrificiilor pe care regimul Ceauşescu le-a făcut în anii ’80 pentru ca România să devină independentă din punct de vedere financiar şi rezultatele le-am văzut cu toţii”, a explicat Dumitru Chisăliță în conferința denumită „Consecințele economice ale războiului”, organizată de grupul Bursa.

În prezent, importante sunt securitatea energetică, resursa umană şi resursa naturală din România, ce au fost prost gestionate de autoritățile locale, susține ferm Dumitru Chisăliță.

România rămâne campionul Europei în ceea ce priveşte pierderile energetice enorm de mari. Înainte să ne punem o centrală pe gaz sau o pompă de căldură, întotdeauna elementul principal este să reducem pierderile, risipa”, a declarat el.

Infrastructura energetică din România e depășită tehnic

Potrivit spuselor sale, sistemul de termoficare, sistemul electroenergetic, sistemul gazier și sistemul de transporturi din țara noastră sunt învechite din punct de vedere tehnic.

„Noi lucrăm pe un sistem care nu mai este actual, mă refer la conceptul care a fost pus pe masă în anii 1950, sistemul de termoficare, electroenergetic, gazier, de transporturi, pe care noi continuăm să îl folosim schimbând pe ici pe colo, ceea ce nu aduce ce ne-am dori din punct de vedere tehnic şi economic.

În 1950 au fost nişte funcţii matematice şi modelarea matematică ce a încercat să pună de acord cererea de atunci cu modelul producţiei.

Toate aceste aspecte nu mai au de-a face cu nimic, nici în zona de producţie, nici în cea de consum. Atunci ne găsim într-o situaţie în care dăm drumul la încălzire electrică, punem maşinile pe electricitate, trecem totul pe electricitate, dar rămânem cu drumul de ţară.

Mai ales că nu suntem familiarizaţi cu autostrăzile, mai rămânem şi cu acele sisteme de transport energie şi gaze total defazate”, a adăugat Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Spre final, acesta a spus că „este o chestie foarte tehnică, dar şi foarte tristă, pentru că, dacă acum 70-80 de ani aveam aceste institute care lucrau după modele matematice, astăzi constatarea mea este că se lucrează după ureche: azi mergem pe gaze, mâine pe energie electrică, avem un heirupism în fiecare zi.”